Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Egymilliárdos fejlesztés, érdeklődő Indonézia, változó szabályok

  2012. augusztus 01., szerda 11:20 Gazdaság

  Az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló egyes beruházási jogcímek esetén módosultak az első kifizetési kérelem benyújtására vonatkozó szabályok. Békés megye éléskamrája érdekli Indonéziát, állattenyésztéssel is foglalkozik a miskolci önkormányzat cége. Egymilliárdos fejlesztés a Tranzit Food nyírgelsei gyárában. Agrárhírek az országból.

 • Átláthatóbb szabályok a mezőgazdasági kockázatkezelésben

  2012. augusztus 01., szerda 11:11 Gazdaság

  A termelők érdekében módosította a vidékfejlesztési tárca a mezőgazdasági biztosításidíj-támogatási és az agrárkár-enyhítési rendelet, a szabályok egyértelműbbek lettek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

 • Szántóversenyt rendeznek Kerkáskápolnán is

  2012. augusztus 01., szerda 11:05 Gépészet

  A legmodernebb váltvaforgatóekés traktorok, veterántraktorok, pároslófogatok sorakoznak fel szombaton Kerkáskápolna határában, hogy részt vegyenek a Vas megyei faluban megrendezendő területi szántóversenyen.

 • Aki RAPOOL repcét vet, az többször is profitál

  2012. augusztus 01., szerda 09:07 Szántóföld

  A jövedelmező kalászos vetésforgók elképzelhetetlenek repce nélkül. A repce a mindenkori vetési szándéknak megfelelően rugalmasan, 3-6 évente illeszthető a vetésforgóba. Ezen kívül a repcemag piacának kilátásai továbbra is biztatóak, így a repce nem csak a vetésforgóban nyújtott előnyei miatt marad fontos és jövedelmező növény.

 • Állattenyésztéssel is foglalkozik a miskolci önkormányzat cége

  2012. augusztus 01., szerda 08:56 Állattenyésztés

  Őshonos állatokat tenyészt és tart, konyhakerti növényeket termeszt a miskolci önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő Agrokultúra Kft., a cég telephelyére a már ott lévő 67 mangalica mellé kedden érkezett meg negyven szürkemarha.

 • Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók

  2012. július 31., kedd 13:36 Támogatások - pályázatok

  Módosította a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló rendeletet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM): a pályázatoknál csökken az ügyintézési idő és a benyújtandó igazolások száma - közölte a szaktárca kedden az MTI-vel.

 • MVH: kifizetik a juhok és kecskék elektronikus jelölésének támogatását

  2012. július 31., kedd 12:00 Állattenyésztés

  Közel 230 millió forintot utal át mintegy 3500 gazdálkodónak július 30-ától a juh- és kecskeállomány elektronikus jelölésre vonatkozó támogatás keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

 • Sóval sózzunk, Celest Top-pal csávázzunk

  2012. július 31., kedd 08:37 Gazdaság

  A Celest Top rovarölő és gombaölő hatóanyagokat tartalmazó kalászos vetőmag csávázószer. A termesztési körülményekhez és a termesztéstechnológiába történő körültekintő adaptálásával növelhető a kalászos termelés hozama és termésbiztonsága.

 • A Magyar Agrárkamara új tisztségviselőket választott

  2012. július 29., 11:25 Gazdaság

  A Magyar Agrárkamara (MAK) küldöttgyűlése új elnököt, három alelnököt, valamint főtitkárt választott, ezzel megalapozta az új köztestület alapításának feltételeit az Országgyűlés által megszavazott, de még hatályba nem lépett törvénybe foglaltak értelmében - ismertette a Magyar Agrárkamara ügyvezető elnöksége pénteki közleményében.

 • Motoros ütközött traktorral Nemesnádudvar közelében

  2012. július 28., szombat 19:34 Gazdaélet

  Súlyosan megsérült egy motoros, aki mezőgazdasági vontatónak ütközött kora délután az 54-es úton, Nemesnádudvar külterületén - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

 • Újabb 2,4 milliárd forintos nemzeti támogatás az állattartóknak

  2012. július 27., péntek 13:04 Állattenyésztés

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti az állati tetemek elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást, amelyre az idén mintegy 2,4 milliárd forint jut.

 • Előrehozhatók a decemberben esedékes közvetlen mezőgazdasági kifizetések az EU-ban

  2012. július 26., csütörtök 13:22 Gazdaság

  Decemberről októberre előrehozhatók az Európai Unió több tagországában a közvetlen mezőgazdasági kifizetések az e témában illetékes brüsszeli testület döntésének értelmében.

 • Repce jövedelmezően Yara technológiával!

  2012. július 26., csütörtök 13:02 Szántóföld

  Az biztos, hogy a 2012-es esztendő, nem úgy fog bekerülni abba a bizonyos Nagykönyvbe, hogy a repce országos termésátlaga rekordot döntött. A visszafogott előrejelzések szerint is csak közepes termés várható. Ennek hátterében tőlünk független és általunk is befolyásolható okok állnak.

 • Napi egymillió literrel kevesebb tej a nagy hőség miatt

  2012. július 26., csütörtök 09:44 Állattenyésztés

  Az aszály és a hőség miatt napi egymillió literrel kevesebb tejet termeltek az országban, 1500-2000 szarvasmarha pedig elhullott – mondta a Kossuth rádió reggeli műsorában a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára.

 • A végéhez közeledik a kalászos gabonák és a repce betakarítása

  2012. július 24., kedd 16:15 Szántóföld

  A végéhez közelednek az őszi és tavaszi kalászos gabona, valamint az őszi káposztarepce aratási munkái. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal legfrissebb, 2012. július 24-i adatai alapján az országosan betakarítandó 1.744 ezer hektár 93%-án, 1.627 ezer hektáron befejeződtek a munkálatok.

 • Új földtörvény és Magyar termék rendelet, hétmilliárdos tejtámogatás

  2012. július 24., kedd 12:04 Gazdaság

  Fazekas Sándor szerint a földtörvény nagy lehetőség a magyar gazdáknak, de a héten azt is közölte, hogy a kormány hétmilliárd forintot különített el a különleges tejtámogatásra. A miniszter úgy véli, a Magyar termék rendelet nem ütközik uniós jogba. Orbán Viktor a Magosz vezetőivel egyeztetett, míg Budai Gyula elmondta; dinnyeügyben nem...

 • 130 ezer liter tejet adott Kedves (+Képek)

  2012. július 24., kedd 11:17 Gazdaélet

  Élete során 130 ezer liter tejet adott Kedves, a 12 éves tehén. Ezzel ő a Holstein Fríz Egyesület csúcstartója. Kedves jelenleg a Mezőfalvai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. világpusztai tehenészeti telepén él.

 • Árokba borult egy traktor Berkeszen, a sofőr megsérült

  2012. július 23., hétfő 19:01 Gazdaélet

  Megsérült egy pótkocsis traktor vezetője, amikor a betontörmeléket szállító járművel árokba borult hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Berkesz belterületén - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

 • A fenntarthatóság jegyében

  2012. július 23., hétfő 10:23 Környezetvédelem

  A világhírű Worldwatsh Intézet 2012-ben megjelent 19. kötete főleg arra keresett választ, hogy hogyan alakult az energiatermelés, egyáltalán Földünkön mennyire sikerült a fenntarthatóság szellemében cselekednünk.

 • A halászatról a Mezőgazdasági Múzeumban

  2012. július 23., hétfő 10:06 Állattenyésztés

  Folyók között mi terem? címmel ingyenes programokon ismerhetik meg az érdeklődők a magyarországi halfajokat, a halászhálószövés rejtelmeit és az ártéri gazdálkodást a Mezőgazdasági Múzeumban július 28-án szombaton.

 • A halászatról a Mezőgazdasági Múzeumban

  2012. július 23., hétfő 10:06 Állattenyésztés

  Folyók között mi terem? címmel ingyenes programokon ismerhetik meg az érdeklődők a magyarországi halfajokat, a halászhálószövés rejtelmeit és az ártéri gazdálkodást a Mezőgazdasági Múzeumban július 28-án szombaton.

 • Hibridhajtást és intelligens meghajtást kutat a Rába

  2012. július 23., hétfő 08:40 Gépészet

  A hibridhajtás a városi tömegközlekedésben játszott szerepe miatt, valamint az intelligens megoldások a nagy igénybevételű, mezőgazdasági célú futóműveknél a Rába egy éve felavatott kutatóközpontja tevékenységének két fő iránya a Rába-holding elnök-vezérigazgatójának közlése szerint.

 • Újabb telephelyet épít az Axiál Kft. Zalaegerszegen

  2012. július 20., péntek 12:17 Gépészet

  Az Axiál Kft. stratégiájában kiemelt helyen szerepel a korszerű és nagy teljesítményű mezőgazdasági és építőipari gépek igényeit kiszolgálni képes alkatrész és szerviz szolgáltatás biztosítása. Ennek jegyében a 2011-es Axiál Szakmai Napokon jelentett be a cég ügyvezetése egy, akkor 1,5 milliárd forint értékben tervezett,...

 • Ilyen lesz a jövő Manitou rakodója (+Kép)

  2012. július 19., csütörtök 19:58 Gépészet

  A Manitou egy dél-spanyolországi kiállításon különböző, a jövő teleszkópos rakodóit, targoncáit, személyi emelőit és munkaállványait bemutató tanulmányokat állított ki.

 • Fendt 936 Vario akció az Axiálnál!

  2012. július 19., csütörtök 19:36 Gépészet

  A 360 lóerős Fendt 936 Vario traktorokat 2012. szeptember 30-ig - vagy a készlet erejéig - egyedülálló ajánlat keretében vásárolhatják meg az Axiál Kft.-től.

 • Güttler Kft. nagyszabású szántóföldi bemutató

  2012. július 19., csütörtök 15:57 Gépészet

  A Güttler Kft. nagyszabású szántóföldi bemutatót rendez a II. Székkutasi Regionális Szántóverseny alkalmából.

 • Segítik az állattartókat, székely kerekasztal a VM-ben, kevés az ipari mák

  2012. július 19., csütörtök 09:57 Állattenyésztés

  Az állattartókat segítő javaslatokat dolgoz ki a VM, a NÉBIH pedig az erdőtelepítési határidők betartására figyelmeztet. "Székely kerekasztal"-t tartottak a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Kevés ipari mák termett az idén, és a kormány elfogadta a magyar termék rendeletet.

 • Aktuális kukorica világpiaci kilátások

  2012. július 19., csütörtök 09:42 Terménypiacok

  Jelentősen módosította az USDA legutóbbi, júniusi előrejelzéseit a világ 2012/2013-ra vonatkozó gabonatermését illetően.

 • Megjelent Zelenák István: A tokaji aszú titkai című könyve

  2012. július 19., csütörtök 09:14 Kertészet és szőlészet

  A szerző, Zelenák István tokaji szőlőtermelők leszármazottja, maga is fél évszázadot meghaladó tapasztalatok hordozója. Ez a kötődés meghatározza a tanulmányok szemléletét és mondanivalóját.

 • Repce 2012/13. Új ár, új cél és új technológia

  2012. július 19., csütörtök 08:56 Szántóföld

  A repce tartósan 130-140000 Ft-os, magas árpozícióban van. Az elmúlt évek két tonna körüli termésátlagával is nyereséges, míg a 3-4 tonnás termésszinten a legjövedelmezőbb növény címéért a kukorica övezetekben is versenyben van. Az új célhoz az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve érdemes megtervezni a technológiát.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

EU-28: szójadara - termelés 2018/2019 előrejelzés: 12,6 millió tonna (+4% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

EU-28: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 15,6 millió tonna (-1% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Kína: szójabab - import 2018/2019 előrejelzés: 87,5 millió tonna (-7% vs 2017/2018) (Oil World, 2019-02-15)

[bezárás x]