Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Pekingben tárgyalt Kardeván Endre az agrárkapcsolatokról

  2011. november 11., péntek 18:50 Gazdaság

  Az agrárkereskedelem megkönnyítését segítő tárgyalásokat folytatott Pekingben Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára, aki Kelet-Kínában részt vett egy nemzetközi tollfesztiválon is.

 • Új időjárási kockázatkezelő rendszer - Mindenki támogatja

  2011. november 11., péntek 18:41 Gazdaság

  Valamennyi párt támogatja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényjavaslatot - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Pápán.

 • Zöldségeikkel szembesítették a gazdákat - Ki ismeri fel a paradicsomát?

  2011. november 10., csütörtök 19:57 Kertészet és szőlészet

  Zöldségszembesítést tartott a rendőrség Nagy-Britanniában: a zöldségek tulajdonosainak ki kellett választaniuk, hogy melyik céklát, répát, káposztát lopták el az ő kiskertjükből.

 • Agritechnica 2011

  2011. november 10., csütörtök 11:52 Gépészet

  Két év elteltével idén ismét megnyitja kapuit a világ legnagyobb mezőgazdasági gépkiállítása az Agritechnica. A kiállítást idén is a DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft - Német Mezőgazdász Társaság) bonyolítja le.A rendezvény november 15-19 között kerül megrendezésre a németországi Hannover városában.

 • 100 milliárd körül alakul a dísznövényágazat termelési értéke éves szinten

  2011. november 10., csütörtök 05:55 Kertészet és szőlészet

  A dísznövényágazat termelési értéke Magyarországon éves szinten 100 milliárd forint körül alakul - ismertette Ocskay Mária, a Dísznövény Szövetség és Terméktanács elnöke szerdán, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Kertészeti Albizottságnak ülésén.

 • Ismét lehet pályázni a magyar borok népszerűsítését segítő projektekkel

  2011. november 10., csütörtök 05:36 Támogatások - pályázatok

  A sikerre való tekintettel újra megnyitják a magyar borokat népszerűsítő hazai kisprojektek számára nyitott pályázati „ablakot”.

 • Kukorica ömlött az útra Rábafüzesnél

  2011. november 09., szerda 20:40 Gazdaság

  Szemeskukorica ömlött az úttestre a 8-as számú főúton Rábafüzes közelében egy mezőgazdasági vontató pótkocsijából szerda este, ezért teljes útzár van - közölte a rendőrség az MTI-vel.

 • Jobban járnak az őstermelők, csökkennek a terhek a húsiparban, állattartásban és borászatban

  2011. november 09., szerda 20:11 Gazdaság

  Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés - mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek. A helyettes államtitkár az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak új szabályozásáról tájékoztatta az érintetteket.

 • Zsírsertés - Tudomány és Felhasználás - Konferencia a mangalicáról

  2011. november 09., szerda 20:04 Gazdaság

  Tudunk-e eleget azokról a kincsekről, amelyeket a magyar mangalica hordoz? Kitűnő tulajdonságait kellőképpen kihasználjuk-e a tenyésztésben és az élelmiszeripari termelésben? Milyen további lehetőségeket rejt a világpiacon a magyar mangalicatenyésztés?

 • Magyarok az Agritechnicán

  2011. november 09., szerda 11:20 Gépészet

  A november 15-19. között megrendezésre kerülő Agritechnica agráripari kiállításon külföldi anyacégek magyar képviselete mellett, hat magyar vállalat önálló standdal képviselteti magát. Rövid körinterjú során érdeklődtünk, ki hogyan és mivel készül a világ legnagyobb agráripari kiállítására.

 • Egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai

  2011. november 09., szerda 06:02 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium módosítja a gabona és a rizs intervenciójáról szóló rendeletet, így világosabbá, egyértelműbbé válnak a felvásárlás és a raktárkiválasztás szabályai.

 • Befejeződött a Fertilia Kft. telephely fejlesztési projektje

  2011. november 09., szerda 05:48 Gazdaság

  A projekt novemberi záró rendezvényén Várszegi Erika, a társaság cégvezetője mutatta be az objektumot, felvázolta az építés fő lépéseit, valamint a vállalkozás középtávú célkitűzéseit is megosztotta az érdeklődőkkel.

 • Tarolt az Élelmiszerlavina - Közel 38 hektáron 200 közmunkás és önkéntes dolgozott

  2011. november 08., kedd 21:48 Gazdaság

  Az Élelmiszerlavina program keretében idén 14 nyertes önkormányzat 37,4 hektárnyi területén több mint 200 közmunkás és önkéntes segítségével indulhatott meg a munka. A megtermelt zöldségek közel 3500 rászorulóhoz jutottak el országszerte. A munkához szükséges vetőmagot és növényvédő szert, amely a Magyar Élelmiszerbank Egyesület...

 • Sikeres a kínai-magyar lúdtenyésztési együttműködés

  2011. november 08., kedd 21:36 Állattenyésztés

  Kína és Magyarország lúdtenyésztési együttműködése egyre sikeresebb mondta Kardeván Endre Kínában a II. Nemzetközi Tollfesztiválon.

 • 300 milliós fejlesztéssorozat zárult Kunhegyesen

  2011. november 08., kedd 08:44 Gazdaság

  Kunhegyesen olyan, közel 300 millió forint értékű fejlesztéssorozat zárult, amelyet az ország bármelyik települése megirigyelhet. Az elkészült beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy a vidéki Magyarország még komfortosabb, élhetőbb legyen - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vasárnap a nagykunsági város funkcióbővítő...

 • Nemzetközi szervezetté alakul a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ

  2011. november 08., kedd 08:37 Gazdaság

  Nemzetközi szervezetté alakul a szentendrei székhelyű Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC). Az erről szóló nemzetközi egyezményt a kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írta alá. A megállapodásnak köszönhetően új lehetőségek nyílnak a szervezet előtt és hatékonyabban láthatja el feladatait,...

 • 2012 első napján léphet életbe az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvény a növénytermesztésben

  2011. november 07., hétfő 22:37 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési tárca benyújtotta az Országgyűlés elé az új kockázatkezelési rendszerről szóló törvénytervezetet, amely 2012. január 1-jén léphet életbe a növénytermesztésben. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy megossza a kockázatot a szereplők között, és a termelők...

 • Az élelmiszertermelés a legfontosabb Ángyán József szerint

  2011. november 07., hétfő 05:10 Gazdaság

  Minőségi mezőgazdaságra van szükség, amely egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő - hangsúlyozta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Professzorok Batthyány Körének vitaülésén szombaton Budapesten.

 • Kockázatközösséget hozna létre a kormány a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események kezelésére

  2011. november 07., hétfő 04:57 Gazdaság

  Törvényjavaslatot nyújtott be kormány szombaton, amelynek célja a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti események miatti kockázatok hatásának enyhítésében való kockázatközösség kialakítása, a mezőgazdasági termelők öngondoskodásán alapuló felelősségének megerősítése - áll az Országgyűlés honlapján közzétett...

 • Felsőkategóriás, trópusi hal tenyésztésére dolgoztak ki technológiát hazai szakértők

  2011. november 07., hétfő 04:47 Gazdaság

  Prémium kategóriás trópusi halfaj, a barramundi tenyésztésére dolgozott ki új, a geotermikus vízkészlet felhasználására alapozott technológiát egy öttagú hazai konzorcium összesen 465 millió forintból. Szakemberek szerint jelentős gazdasági potenciál rejlik a felsőkategóriás halfaj tenyésztésében.

 • XV. Erdők Hete - Sikerrel zárultak a programok

  2011. november 06., 07:53 Gazdaság

  Az ország ötven helyszínén mintegy tizenötezren vettek részt a XV. Erdők Hete októberben tartott rendezvénysorozatán. A vidékfejlesztési miniszter megbízásából az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett eseménysorozat központi gondolata a magyar erdők és a fa nemzeti vagyonként és értékként történő bemutatása volt. A nagyrészt...

 • 45 milliós pályázatot írt ki a Vidékfejlesztési Minisztérium agrár- és vidékfejlesztési szervezetek, érdekképviseletek működési költségeihez

  2011. november 05., szombat 08:00 Támogatások - pályázatok

  A tárca feladatainak hatékony ellátását segítendő a Vidékfejlesztési Minisztérium az agrár- és vidékfejlesztési szervezetek, érdekképviseletek működési költségeihez járul hozzá 45 millió forintos pályázat kiírásával.

 • Közösen dolgoznak a magyar és szlovén szakértők a mezőgazdasági kárenyhítésen

  2011. november 05., szombat 07:47 Gazdaság

  Heteken belül szakértői munkacsoportot hoz létre Magyarország és Szlovénia a két ország mezőgazdasági kárenyhítéssel kapcsolatos problémáinak közös orvoslására - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter szlovén kollégájával folytatott pénteki megbeszélését követően, Egerben.

 • Trófeaszemlét rendeznek ma Szécsényben

  2011. november 05., szombat 07:36 Gazdaság

  Másodszor rendez trófeaszemlét a Nógrád Megyei Vadászszövetség és az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezete szombaton Szécsényben. Az ez évben elejtett legnagyobb nógrádi gímszarvasbika trófeájának súlya 14,75 kilogramm.

 • Bezáratta a szigligeti pálinkafőzdét az illetékes hatóság

  2011. november 04., péntek 20:25 Gazdaság

  Súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságok miatt legalább november 15-ig bezáratta a szigligeti pálinkafőzdét a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága.

 • Különleges tejtámogatás 2012-ben is jár a gazdáknak

  2011. november 04., péntek 20:15 Támogatások - pályázatok

  2012-ben is kapnak különleges tejtámogatást a gazdák, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Turán, a Galgamenti Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet korszerűsített tejházának átadóján.

 • Biodiverzitás Fővárosa 2011 - Szentes lett a győztes

  2011. november 04., péntek 05:49 Környezetvédelem

  Az emberiség fennmaradásának legfontosabb feltétele a természeti értékek megőrzése. Ehhez példamutatás kell, és kimondott öröm számomra, hogy a versenyben résztvevő települések ezt felismerték - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a „Biodiverzitás Fővárosa 2011” címért indított...

 • Vidék Kaland Hivatásos - Az AGRYA az agrár-felsőoktatásban tanulókat szólítja meg

  2011. november 04., péntek 05:41 Gazdaság

  Agrár-felsőoktatásban tanuló fiatalok jelentkezését várja most induló Vidék Kaland Hivatásos című programjába a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA). A kezdeményezés személyes példákon keresztül erősítené meg a diákokat abban, hogy a mezőgazdasági termelést, mint hivatást és életformát válasszák. Jelentkezni 2011. december 9-ig...

 • VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia - Többfrontos természetvédelem

  2011. november 04., péntek 05:26 Környezetvédelem

  A természet értékeit csak akkor őrizhetjük meg, ha azokon nem kerekednek felül a gazdaság és a társadalom érdekei – mondta Ángyán József a VII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencián Debrecenben.

 • Ezüstérmet nyert Hannoverben a CLAAS közeli infravörös spektroszkópiás technológiája

  2011. november 04., péntek 05:17 Gazdaság

  A közeli infravörös spektroszkópia (NIRS) a friss és silózott termény összetevőinek meghatározására alkalmas. A hannoveri Agritechnika zsűrije ezüstéremmel ismerte el a CLAAS újítását.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]