Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

  2012. június 13., szerda 12:38 Támogatások - pályázatok

  Új pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben, júniusban több fontos kiírás is megjelent, illetve megjelenik - közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Különleges lisztet fejlesztettek ki magyar kutatók

  2012. június 13., szerda 06:06 Gazdaság

  Ásványi anyagokban, vitaminokban, értékes fehérjékben gazdag, különleges lisztet készített egy magyar konzorcium az Akadémia, a Műszaki Egyetem és cégek összefogásával.

 • Hasonló a német és a magyar álláspont a KAP-ról, romlik a versenyképesség a gyümölcslégyártók szerint

  2012. június 13., szerda 05:56 Gazdaság

  Budai Gyula szerint hasonló a német és a magyar álláspont a közös agrárpolitikáról, a dohánytermelők pedig úgy gondolják, hogy húszezer magyar megélhetését veszélyezteti a WHO javaslata. Az üdítő- és gyümölcslégyártók romló versenyképességről és elbocsátásokról beszélnek. Az ország déli és középső részén pusztított a jég és a vihar....

 • Nem szabad a kutyát hosszú távon láncra verni

  2012. június 12., kedd 17:01 Gazdaság

  Az európai elvárásoknak megfelelő, felelős állattartási szemlélet meghonosítását segíti az a kormányrendelet, amely több állatvédelemmel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új szabályok alkalmazásával átláthatóbb lesz a hazai eb állomány, és csökkenhet a kóbor kutyák száma.

 • Élőállat, gabona, tej és egyéb agrárpiaci jelentések (Letölthető anyagok!)

  2012. június 12., kedd 16:35 Terménypiacok

  Élőállat és Hús; Zöldség, Gyümölcs és Bor; Gabona és Ipari Növények; Baromfi valamint Tej és Tejtermék agrárpiaci jelentések egy helyen!

 • Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég

  2012. június 11., hétfő 08:23 Időjárás

  Hatszáz hektár dinnyét és több ezer hektár növényt vert el a jég Békésben, fórum jött létre az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentése érdekében. A SáGa Foods Zrt. árbevétele stagnált tavaly. Kutatási program új, egészséges gabonaalapú élelmiszerek előállításáért. Fazeka szerint: a helyben lakó gazdákra alapozzák a jövő birtokviszonyait....

 • Magyarország legstabilabb cégei között az Axiál

  2012. június 08., péntek 14:35 Gépészet

  A belföldi kockázatkezelési megoldásokat és nemzetközi céginformációt szolgáltató skandináv Soliditet cég 2012. június 5-ére szervezett sajtótájékoztatóján, melyen a kis és közepes hazai vállalkozások kockázat kezelési megoldásai kerültek bemutatásra, a legstabilabb cégek között vehetett át elismerést az Axiál Kft.

 • Nem adóztatnák meg a földet, a mezőgazdaság stratégiai ágazat

  2012. június 08., péntek 12:21 Gazdaság

  A VM nem készített számításokat a föld adóztatásáról, Giró-Szász András kormányszóvivő szerint a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Megkezdődött a dohány történelmi bázis alapú támogatás kifizetése, és idén is megrendezik a borvidéki települések versenyét, a Koccintást. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa úgy véli; a szokásosnál kevesebb bor...

 • Gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az AKI

  2012. június 08., péntek 08:41 Gazdaság

  Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

 • Újdonságok a Manitou háza táján - hamarosan Magyarországon is!

  2012. június 06., szerda 10:13 Gépészet

  A Manitou csoport május 29. és június 1. között a tőle megszokott nagyszabású rendezvényre hívta meg a partnereit Spanyolországba. Magyarországról az Axiál Kft. is jelen volt a bemutatón, ahol sok újdonsággal is megismerkedhettek a szakemberek. Beszámolójuk alább.

 • Törvénymódosítás, visszasajtolás, piacképes termékek

  2012. június 06., szerda 10:00 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Bizottság támogatja a géntechnológiai tevékenységről szóló törvény módosítását, Semjén Zsolt szerint sérült emberek is tudnak piacképes terméket előállítani. Az Agrya a termálvíz-használat terheinek csökkentését javasolja, Magyarországnak lobbiznia kell a halászati uniós forrásokért. Agrárhírek az országból.

 • Meghívó a 83. Ünnepi Könyvhétre

  2012. június 05., kedd 13:15 Gazdaság

  2012. június 7–11. Minden kedves Könyvbarátot várunk standunkhoz, amely a Deák Ferenc utcában, a volt Luxus áruház oldalánál található.

 • Árusíthatók az őshonos növények magját tartalmazó vetőmagkeverékek

  2012. június 05., kedd 07:57 Szántóföld

  A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

 • Traktoros tréninggel indul a Vidék-Kaland, jön az új földtörvény, összefogás a tejpiaci válság ellen

  2012. június 04., hétfő 08:30 Gazdaság

  Traktoros tréninggel indul az AGRYA Vidék-Kaland akciója június 8-án. A középbirtokok, ezen belül is családi gazdaságok megerősítése a készülő földtörvény célja. Ángyán József szerint védhetetlen a földbérleti pályáztatás rendszere. A szaktárca és az üzletláncok összefognak a tejpiaci válság ellen, és eredményes volt a szombati TeSzedd!...

 • Massey Ferguson traktorok, kombájnok és bálázók 0% kamattal, 25% kezdőrészlettel!

  2012. június 01., péntek 13:42 Gépészet

  Olyan finanszírozást kínálunk, amellyel a vételár nem lehet akadály!

 • Június 11-ig még benyújtható az egységes kérelem

  2012. június 01., péntek 11:35 Támogatások - pályázatok

  Az egységes kérelem 2012. május 15-ét követően még 2012. június 11-ig benyújtható a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), de ebben az esetben a támogatási összeg munkanaponként 1%-kal csökken.

 • 18 ezer hektár haszonbérleti szerződés május végéig

  2012. június 01., péntek 08:46 Gazdaság

  Május végéig 18 ezer hektárra kötöttek haszonbérleti szerződést, és a gép- és berendezés beruházások - a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására - csak 1,8 százalékkal mérséklődtek az országban. Fazekas Sándor szerint Magyarország a kézzel fogható eredményekben érdekelt Rióban, az OTSZ szerint pedig...

 • Hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek területe

  2012. május 31., csütörtök 09:00 Környezetvédelem

  Másfél évtized alatt hat százalékkal csökkent a világon a nedves területek - mocsarak, lagúnák, ingoványok - területe.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Laboratóriumi állatházat adtak át a Pécsi Tudományegyetemen

  2012. május 31., csütörtök 08:56 Állattenyésztés

  Laboratóriumi állatházzal gazdagodott szerdán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetemmel közös, 1,8 millió eurós biotechnológiai fejlesztési programja keretében.

 • Új pályázat, osztatlan földtulajdon, magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok

  2012. május 30., szerda 19:36 Gazdaság

  Ismét lehet pályázni mezőgazdasági erdősítéshez, és már csak két napig lehet jelentkezni az osztatlan földtulajdonok rendezésére. Budai Gyula nagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban, Fazekas Sándor szerint pedig fontos a kertészeti ágazat fejlesztése. A kereskedők készek támogatni a magyar tejtermelőket....

 • Kártevők és betegségek jelentek meg a bakonyi árpatáblákon

  2012. május 30., szerda 07:38 Szántóföld

  A főként párás, csapadékos időre jellemző fertőzést, a hálózatos levélfoltosságot figyelték meg a bakonyi árpatáblákon; a betegség gyakorisága 50-70 százalék közötti a vizsgált területeken - közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága az MTI-vel.

 • Gépek látványos Olimpiája Baján

  2012. május 29., kedd 16:04 Gépészet

  Az idei évben immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre az Axial Gépkezelői Olimpia a bajai Petőfi-szigeten, 2012. június 2-án.

 • Energiatermelés Svédországban vetőmag-feldolgozási hulladékból

  2012. május 29., kedd 06:59 Környezetvédelem

  Svédországban számos partner bevonásával sikeresen működik a BIOAGRO néven futó Life-program (Life06ENV/00517). A projekt keretében a fapelletek és mezőgazdasági hulladékok eltüzelésével nagy mennyiségű energiát állítanak elő.

 • Fellépés a vizek nitrogénszennyezése ellen

  2012. május 25., péntek 10:58 Környezetvédelem

  Németországban a hathatós vízvédelmi intézkedések ellenére sem sikerült megakadályozni sok tó és folyó tápanyaggal – főleg nitrogénnel – való szennyezettségét. Ismeretes, a mezőgazdaságban főleg a nitrogén-túladagolás következében – elsősorban laza talajokban – a nitrogén szennyezheti a talajvizet, egyben a...

 • Városi környezet javítása növényekkel

  2012. május 25., péntek 10:53 Környezetvédelem

  A 2012. januári berlini Grüne Woche mezőgazdasági kiállításhoz kapcsolódó rendezvénysorozat egyik nagy érdeklődéssel kísért eseménye volt a „Z-Farm – A jövő mezőgazdasága a városban” című rendezvény.

 • Gyorsabban nő a mezőgazdasági szektor bedőlési aránya az átlagnál

  2012. május 25., péntek 10:50 Gazdaság

  Az országos átlagnál jóval gyorsabb ütemben nőtt a mezőgazdasági szektor bedőlési aránya, a PartnerControl.hu adatai szerint, bár a 3,88 százalékos ráta még az országos 3,96 százalékos átlag alatt van, jelentősen nőtt egy év alatt, hiszen tavaly ilyenkor még csak 2,62 százalék volt a felszámolások és csődök aránya a cégek számához...

 • Idén tovább növekszik a területalapú támogatások összege

  2012. május 25., péntek 03:59 Gazdaság

  A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) arra törekszik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) következő költségvetési időszakában is maximálisan ki tudja használni az ország az uniós tagságból adódó pénzügyi forrásokat.

 • Jöhetnek a kínai-magyar mezőgazdasági munkagépek és traktorok

  2012. május 24., csütörtök 07:01 Gépészet

  Közös traktor- és mezőgazdasági munkagépek gyártása lehet a kínai-magyar agrárgazdasági együttműködés következő lépése, mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar-Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

 • Eucarpia kongresszus a növénynemesítés jövőjéről

  2012. május 24., csütörtök 06:57 Gazdaság

  Fenntartható és a környezetet nem károsító fejlődést kell megvalósítani a mezőgazdaságban - vélik az európai növénynemesítők szervezetének (Eucarpia) a Magyar Tudományos Akadémia székházában tanácskozó 19. kongresszusának résztvevői martonvásári látogatásukat követően szerdán.

Az AGROmashEXPO hírei

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ausztrália: búza - export 2018. július-december: 4,47 millió tonna (-40% vs 2017 azonos időszaka) (Grain Central, 2019-02-15)

Kazahsztán: búza - export 2018. szeptember-november: 1,53 millió tonna (+27% vs 2017 azonos időszaka) (UkrAgroConsult, 2019-02-15)

Ukrajna: napraforgómag - növényolajipari felhasználás 2018. szeptember-december: 4,6 millió tonna (+10% vs 2017 azonos időszaka); mindenkori rekord (Grain Trade, 2019-02-15)

EU-28: búza - termelés 2019 előrejelzés: 154,4 millió tonna (+14% vs 2018); előző havi előrejelzés: 155,0 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

EU-28: árpa - termelés 2019 előrejelzés: 62,0 millió tonna (+11% vs 2018); előző havi előrejelzés: 61,8 millió tonna (Stratégie Grains, 2019-02-14)

[bezárás x]