Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Két új húsüzem nyílik Kaposváron és Bolyóban

  2011. október 26., szerda 05:45 Gazdaság

  Két új húsüzemet avatott fel Kardeván Endre, az egyiket Kaposváron, a másikat Bólyban. A bővítéstől a munkahelyek számának növekedését, és a hazai termékek versenyképességének javulását várják a helyiek.

 • Elfogadta a 2010-es agrárgazdasági jelentést az Országgyűlés

  2011. október 25., kedd 13:21 Gazdaság

  Az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta az agrárgazdaság 2010. évi helyzetéről szóló jelentést. A dokumentumot a törvényi előírásoknak megfelelően a vidékfejlesztési miniszter terjesztette a képviselők elé.

 • Közel húszezren dolgoznak a mezőgazdaságban a Start-munka mintaprogram keretében

  2011. október 25., kedd 13:03 Gazdaság

  Eddig csaknem 20 ezer embert vontak be országszerte a Start-munka mintaprogramjaiba - közölte a közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár a keddi kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

 • A Takarékbankban is lesz Agrár Széchenyi Kártya

  2011. október 25., kedd 12:52 Gazdaság

  A kormány számít a szövetkezeti hitelintézetekre az agrárfinanszírozásban, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a takarékszövetkezeti vezetőknek tartott stratégiai fórumon abból az alkalomból, hogy hamarosan a Takarékbankban is lehet Agrár Széchenyi Kártyát igényelni. Az első Agrár Széchenyi Kártyát október 20-án,...

 • Füstös Gábor lett a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

  2011. október 25., kedd 06:30 Gazdaság

  A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. élére Füstös Gábort, a cég eddigi halgazdálkodási és horgászturisztikai igazgatóját nevezte ki a társaság vagyonkezelője, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága - értesült az MTI hétfőn.

 • A pécsi hőerőmű biomassza blokkja kapcsán civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom

  2011. október 25., kedd 06:17 Gazdaság

  Civil kontrollt követel a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) a Pannonpower Holding Zrt.-től a pécsi hőerőműben folyó új biomassza blokk építésével összefüggésben.

 • Két héttel meghosszabbították a fagyasztott húsok felhasználásáról indított vitát

  2011. október 24., hétfő 21:17 Gazdaság

  A tárca két héttel meghosszabbítja a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vitát, hogy valamennyi érintett véleményét megismerje.

 • Rábólintott a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos jelentésre a kormány

  2011. október 24., hétfő 21:10 Gazdaság

  A Kormány elfogadta a géntechnológiai tevékenységgel, annak mezőgazdasági és élelmiszer-előállítási alkalmazásával kapcsolatos stratégia végrehajtásáról készült 2009-es és 2010-es országgyűlési jelentést - tette közzé a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a kormányzati hírportálom.

 • Természeti károk után igényelhetnek támogatást az erdőgazdálkodók

  2011. október 24., hétfő 20:50 Támogatások - pályázatok

  November 1-30. között hektáronként maximum 250 ezer forint támogatást igényelhetnek azok az erdőgazdálkodók, akiknek az erdejében természeti kár keletkezett - közli legfrissebb tájékoztatójában a Magyar Agrárkamara (MA).

 • Újabb terheket tehetnek a gazdálkodók vállára - Tiltakozik a MOSZ

  2011. október 24., hétfő 20:36 Gazdaság

  A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) kéri az országgyűlési képviselőket - külön a mezőgazdasági bizottságot -, hogy ne támogassák a költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló (úgynevezett: saláta) törvényjavaslatot, mivel az a MOSZ véleménye szerint ez újabb anyagi és adminisztrációs teher a...

 • Tönkremehet Szabolcsban az ősszel ültetett repce

  2011. október 24., hétfő 11:15 Szántóföld

  Kipusztulás fenyegeti az ősszel vetett repce harmadát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a kevés csapadék miatt rossz a talajba került magvak csirázása, kelése - közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza hétfőn az MTI-vel.

 • Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret adtak át Zalaszántón

  2011. október 24., hétfő 05:35 Gazdaság

  Ketten kellünk hozzá. Mindig. Ahhoz, hogy élni kezdjen egy gondolat, egy történet, egy érzés” – idézte Krúdy Gyula szavait V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a zalaszántói Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán.

 • Rendeletet tervez a vidékfejlesztési miniszter a benzingőz kapcsán

  2011. október 23., 19:30 Gazdaság

  Minimálisra kell csökkenteni a benzingőzt az üzemanyagtöltő állomásokon, a benzingőz-veszteség nem haladhatja meg a kutaknál a forgalom egyszázad százalékát - tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

 • Memorandumot írt alá Fazekas Sándor és Nikolaus Berlakovich a Rába Akcióprogram lezárásaként

  2011. október 23., 19:00 Gazdaság

  Fazekas Sándor magyar, és Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter aláírta szombaton Burgenlandban a BOXMARK jennersdorfi bőrgyárának területén azt a közös memorandumot, amely voltaképpen lezárja a Rába Akcióprogramot.

 • Élménygazdaság Keszthelyen - Tanulás szórakoztatva

  2011. október 22., szombat 19:27 Gazdaság

  Baromfiudvar, galambdúc, fűszerkert és szőlőültetvény is nyitva fog állni a látogatók előtt Keszthelyen, a Georgikon Majormúzeumban, ahol több mint 192 millió forintos támogatással élménygazdaságot és látványtárat alakítanak ki.

 • Ebben az évben is nyereségesek lehetnek az állami erdőgazdaságok

  2011. október 22., szombat 07:29 Gazdaság

  Összességében nyereségesen gazdálkodtak tavaly az állami tulajdonban lévő erdőgazdaságok, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) portfóliójában lévő 22 gazdaság abban bízik, hogy az összesített végeredményt tekintve az idén is veszteség nélkül, szerény eredménnyel zárják az évet.

 • Barlangok megtisztítására fordítanak 95 millió forintot

  2011. október 22., szombat 07:16 Környezetvédelem

  Döntött a vidékfejlesztési miniszter a természeti területeken, barlangokban elhagyott hulladékok felszámolását célzó pályázatokról. Összesen 32 alapítvány, közhasznú szervezet kapott együttesen 95,5 millió forint támogatást.

 • Nyilatkozat a KAP jövőjéről - Megfelelő költségvetési forrásokra van szükség

  2011. október 22., szombat 07:03 Gazdaság

  A luxemburgi Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen az Európai Néppárti agrárminiszterek nyilatkozatot adtak ki a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szóló Bizottsági javaslatról.

 • December 15-ig lehet benyújtani az egyéni terveket szőlőültetvények szerkezetátalakítására

  2011. október 21., péntek 20:49 Támogatások - pályázatok

  A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására október 1. és december 15. között lehet benyújtani az egyéni terveket, amit még a támogatási kérelem benyújtása előtt kell beküldeni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

 • Agrárreform-javaslat: az Európai Bizottság a magyar EU-elnökség eredményeire épít

  2011. október 21., péntek 06:14 Gazdaság

  Az Európai Bizottság múlt héten közzétett uniós agrárreform-javaslata azokra az iránymutatásokra támaszkodik, amelyeket az előző félévben soros magyar EU-elnökség jelölt ki a témában - állapította meg Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön, az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek Luxembourgban rendezett...

 • Módosul több pályázat beadási határideje

  2011. október 21., péntek 06:02 Támogatások - pályázatok

  Jövő februárra módosul a Falumegújításra és -fejlesztésre, illetve a Vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázatok beadási ideje. A benyújtási időszak változtatásával a vidékfejlesztési tárca célja, hogy elegendő időt hagyjon az önkormányzatoknak, az önkormányzati társulásoknak, a nonprofit szervezeteknek és az egyházaknak a felkészülésre.

 • Könnyebb lesz mostantól termelői piacot nyitni

  2011. október 21., péntek 05:55 Gazdaság

  Rögzítette a termelői piac fogalmát a kereskedelmi törvényben az Országgyűlés. A helyi piacon az adott megyében, vagy a piac 40 kilométeres körzetében megtermelt, mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari termékeket lehet értékesíteni. Budapestre az egész ország területéről felhozhatják a termelők az eladásra kínált árut. A szabályozás 2012....

 • Példátlanul alacsony a Tisza vízállása az aszály miatt

  2011. október 20., csütörtök 06:33 Időjárás

  A rendkívül alacsony vízállás miatt hetek óta nem használható a kiskörei vízlépcső hajózsilipje, ehhez hasonló jelenségre közel két évtizede nem volt példa - közölte a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTI-KÖVÍZIG) helyi szakaszmérnőkség-vezetője szerdán az MTI-vel.

 • Megkapják a két milliárd forintos támogatást a cukorrépa termelők

  2011. október 20., csütörtök 06:05 Támogatások - pályázatok

  Tegnap ülésezett a Cukor és Izoglükóz Termékpálya Bizottság, az ülés követően pedig az agrárgazdaságért felelős államtitkár, Czerván György elmondta: Magyarországnak önálló cukorellátásra van szüksége, ezért a szaktárca motiválni szeretné a cukorrépa termelőket. Ezt elsősorban azzal teszik, a nehéz helyzet és a pénzelvonások ellenére a...

 • Hektáronként hét tonna kukorica termett Vas megyében

  2011. október 19., szerda 18:35 Szántóföld

  Vas megyében a 28 ezer hektáron termelt kukorica közel felét már betakarították; a falugazdászok összesítése szerint a hektáronkénti átlaghozam eléri a 7 tonnát - közölte Márkus Antal mezőgazdasági szaktanácsadó az MTI-vel.

 • Falusi turizmus - Kitörési lehetőség a vidék számára

  2011. október 19., szerda 18:05 Gazdaság

  Nemzeti Vidékstratégia egyik kulcseleme a falusi és tanyasi turizmus fejlesztése - mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) budapesti küldöttgyűlésén.

 • Borászati támogatásra pályázahatnak decemberig

  2011. október 19., szerda 17:40 Kertészet és szőlészet

  Egymilliárdos támogatási keretre pályázhatnak október 17. és december 16. között a borászati vállalkozások, a kérelmeket postán lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani. A hozzájárulást technológiai fejlesztésekre fordíthatják a nyertes pályázók.

 • 6,5 milliárdért vesz szalmát a pécsi hőerőmű új biomassza blokkjához

  2011. október 19., szerda 06:06 Gazdaság

  Átlagosan évi mintegy 3,5 milliárd forint értékben vásárol szalmát a Pannonpower Holding Zrt. érdekeltségébe tartozó pécsi hőerőmű 2012 végétől működő új biomassza blokkjának üzemeltetéséhez.

 • Elérte az 1800 milliárdot tavaly a mezőgazdaság kibocsátása - Ez 10%-os növekedés

  2011. október 19., szerda 05:42 Gazdaság

  A mezőgazdaság tavalyi kibocsátása 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és elérte az 1.800 milliárd forintot. Ezt az eredményt kedvezőtlen természeti körülmények között érték el a gazdálkodók, amikor is terméskieséssel kellett számolniuk - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági...

 • Vetőmagban jó a magyar - Erre kellene fektetni a hangsúlyt

  2011. október 19., szerda 05:29 Szántóföld

  Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára szerint Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag előállításához, s ezt az előnyt ki kell használnia.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]