Hírek - Mezőgazdasági hírek, szakcikkek

A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Magyar gyártó az élmezőnyben: Vadkert Agrotechnika Kft.

  2011. október 16., 18:14 Gépészet

  A Vadkert Agrotechnika Kft. 20 éves múltra tekint vissza. A Soltvadkerti központú magyar gépgyártó cég idén az OMÉK rendezvény egyik kiállítójaként mutatkozott be a nagyközönség előtt.

 • DORKER Kft. a Deutz-Fahr márkaképviseleteként hódít

  2011. október 16., 15:59 Gépészet

  A Dorker Kft. közel 20 éves fennállása alatt családi vállalkozásból a Deutz- Fahr magyarországi márkaképviseletévé nőtte ki magát. Kínálatukban Vogel-Noot, Köckerling, Pronar és MTZ márkák is szerepelnek.

 • Andest 2005 Bt. gépei- 232 év tudásával hazánkban

  2011. október 16., 14:32 Gépészet

  A LEMKEN 232 éves gyártói múlttal rendelkező cég. Minden évben új típusokkal lepi meg a gazdákat és prémium kategóriában a legjobbak közé tartoznak mezőgazdasági gépei.

 • A G-Jet külföldi piacokon is sikeres

  2011. október 16., 11:59 Gépészet

  Az elmúlt években a G- Jet elsősorban külföldi kiállításokon mutatkozott szívesen, de az idei OMÉK kellemes meglepetéssel szolgált. Sok szakmai érdeklődő látogatott ki a rendezvényre és számos üzlet is köttetett.

 • 500 hektáron épített ki öntözőrendszert a Dalmand Zrt.

  2011. október 16., 10:30 Gazdaság

  Négyszázötven millió forintos beruházással több mint 500 hektáron épített ki öntözőrendszert a Bonafarm csoporthoz tartozó Dalmand Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

 • I. Horobágyi Lehalászási Ünnep - 400 mázsa halat emelnek ki a tavakból hétvégén

  2011. október 16., 09:11 Gazdaság

  A hortobágyi halastavakból 1500-2000 tonna halat halásznak le az idén - közölte Sarka Béla, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója szombaton az MTI-vel.

 • Elfogtak két orvhalászt az olaszliszkai Fekete-tónál

  2011. október 16., 08:09 Gazdaság

  Az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei segítettek elfogni két orvhalászt az olaszliszkai Fekete-tónál a napokban. A két férfit éppen akkor érték tetten, amikor a zsákmánnyal indultak volna haza. A tolvajoktól 21 kg kárászt, 9 kg csukát, 6 kg pontyot, valamint különböző eszközöket – például speciális tükörhálót –...

 • A vidék talpraállítása a cél Fazekas Sándor szerint

  2011. október 16., 07:53 Gazdaság

  A vidék talpra állításának fontos része a vidékstratégia - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter néhány nappal ezelőtt Balmazújvárosban.

 • Ötvenmillióval károsították meg az Uniót a vállalkozások a szarvasmarhaexporttal

  2011. október 15., szombat 21:31 Állattenyésztés

  Ötvenmillió forint kárt okoztak az Európai Uniónak azok a vállalkozások, amelyek visszaéltek a fajtatiszta szarvasmarhák kivitele után járó export-visszatérítéssel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

 • A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet kezében a tejkvóták

  2011. október 15., szombat 08:27 Állattenyésztés

  2011. november elsejétől a termelők tejkvótáit a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI Kft) kezeli a korábbi együttműködő partner (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.) helyett, mert a kormány szándéka, hogy kizárólag állami tulajdonú szervezet irányítsa a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, nyilvántartási...

 • A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet kezében a tejkvóták

  2011. október 15., szombat 08:27 Gazdaság

  2011. november elsejétől a termelők tejkvótáit a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI Kft) kezeli a korábbi együttműködő partner (Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft.) helyett, mert a kormány szándéka, hogy kizárólag állami tulajdonú szervezet irányítsa a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatási, nyilvántartási...

 • Távérzékelési laboratórium a gyöngyösi főiskolán

  2011. október 15., szombat 08:19 Gazdaság

  A világon egyedülálló eszközparkkal rendelkező környezetinformatikai és távérzékelési laboratórium létesül 2012 végéig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán - közölte az intézmény rektora a Heves megyei városban.

 • A tokaji bor palackba zárt Magyarország

  2011. október 15., szombat 07:44 Kertészet és szőlészet

  Fazekas Sándor Vidékfejlesztési- és Martonyi János Külügyminiszter meghívására a Magyarországra akkreditált nagykövetek és a mezőgazdasági attasék a Tokaji borvidéken, a bodrogkisfaludi Patrícius Borház szüretén vettek részt.

 • Közel százezer ember éhezik Magyarországon

  2011. október 14., péntek 14:45 Gazdaság

  Magyarországon az éhezés, az, hogy valaki naponta nem jut elegendő élelmiszerhez, a becslések szerint mintegy 100 ezer embert érint - mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

 • Tizenkét magyar településen indul nyúltenyésztési mintaprogram

  2011. október 14., péntek 14:36 Állattenyésztés

  Országszerte tizenkét település mintegy kétszáz hátrányos helyzetű családját vonták be abba a nyúltenyésztési mintaprogramba, amellyel a háztáji állattartásra ösztönöznék a résztvevőket.

 • 20 éves a kecskeméti Pilze-Nagy Kft. - Családi vállalkozásból Európa egyik vezető laskagomba-termesztő cége

  2011. október 14., péntek 09:19 Gazdaság

  Évente 1 milliárd forintos forgalom, 30 ezer négyzetméter termesztő felület, beszállítás hét nyugat-európai áruházlánc üzleteibe, 12 ezer tonna előállított laskagomba-alapanyag, 70 dolgozó: ezek a számok tanúskodnak arról, hogy a családi vállalkozás 20 év alatt Európa egyik vezető laskagomba-termesztő cégévé nőtte ki magát.

 • GMO-mentességről határozott az országgyűlés - Csatlakozunk az Alpok-Adria GMO-mentes Régióhoz

  2011. október 14., péntek 05:28 Gazdaság

  Az Országgyűlés a héten elfogadta azt a határozatot, amellyel Magyarország csatlakozott ahhoz a horvát kezdeményezéshez, amely az Alpok-Adria együttműködés részeként a régiót GMO-mentessé teszi - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.

 • Ökológiai képzést indítana a SzIE

  2011. október 13., csütörtök 19:27 Környezetvédelem

  Ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztés felsőfokú szakképzés indításának előkészületei kezdődtek meg a gödöllői Szent István Egyetemen - közölte a munkát összefogó egyetemi oktató, Matthew Hayes az MTI-vel.

 • Általános tájékoztató az ÚMVP beruházási jogcímekkel kapcsolatosan

  2011. október 13., csütörtök 19:13 Gazdaság

  Megjelent a Vidékfejlesztési Minisztérium általános tájékoztatója az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program beruházási jogcímeivel kapcsolatban.

 • Hárommilliárdos fejlesztés a Kaposvári Egyetemen

  2011. október 13., csütörtök 16:12 Gazdaság

  Hárommilliárd forint értékű beruházás valósult meg a Kaposvári Egyetemen; a több mint két éve tartó fejlesztés célja egy korszerű szolgáltató egyetem kialakítása volt.

 • A tavalyinál kevesebb a kukoricatermés Zalában

  2011. október 13., csütörtök 16:03 Szántóföld

  Idén több mint egy tonnával kevesebb a kukorica hektáronkénti termésátlaga Zala megyében, mint az elmúlt években - közölte Fentős János, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője az MTI-vel.

 • Jövőre luxusfeltételeket kell biztosítani a ketreces tojótyúkoknak

  2011. október 13., csütörtök 15:12 Állattenyésztés

  Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet közleményében, hogy a ketreces tojótyúk elleni kampányolás sok gazdálkodót taszíthat munkanélküliségbe, sőt, a teljes ágazat visszaszorulhat a meggondolatlan tiltakozás miatt.

 • Jövőre kezdi meg működését a pécsi hőerőmű új biomassza blokkja

  2011. október 13., csütörtök 06:28 Gazdaság

  Jövő év végén helyezik üzembe a pécsi hőerőmű új biomassza blokkját, amely 24 milliárd forintos beruházás eredményeként valósul meg a Pannonpower Holding Zrt. beruházásaként.

 • 435,5 milliárd euró jut az Unió új közös agrárpolitikájára

  2011. október 13., csütörtök 05:33 Gazdaság

  Az unió új közös agrárpolitikájának (KAP) finanszírozásáról a bizottság által szerdán közzétett tervezet a 2013-as nominális értéken kívánja fenntartani 2014-et követően is - mondta Bokor Péter, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának osztályvezetője szerdán Budapesten egy szakmai fórumon.

 • Gyümölcs és zöldség az iskolásoknak

  2011. október 12., szerda 21:06 Kertészet és szőlészet

  2011. szeptember 19-től november 30-ig tart a termékkel való ellátás első időszaka. Az iskolagyümölcs-program keretében az általános iskola 1–4. évfolyamán tanuló gyermekek ezen időszak alatt kapnak friss zöldséget, gyümölcsöt, és/vagy gyümölcslevet. A támogatás vissza nem térítendő, kedvezményezettjei a tanulók, jogosultjai a...

 • Magyar Ízek Háza nyílt Gödöllőn

  2011. október 12., szerda 20:52 Gazdaság

  Kizárólag hazai termelőktől származó termékeket kínál a gödöllői Coop-bolton belül kedden megnyitott Magyar ízek Háza. A tisztán magyar tulajdonban lévő üzletlánc kísérleti projektjét – melynek a gödöllői már nem az első állomása - a jövőben kiterjesztenék más üzletekre is.

 • Ha kevés benne a gyümölcs, a lekvár is adózhat

  2011. október 12., szerda 20:36 Kertészet és szőlészet

  A kevés gyümölcsöt tartalmazó lekvárok és szörpök adóztatását kezdeményezi a vidékfejlesztési tárca, s bízik abban, hogy a népegészségügyi termékdíj bevezetésének egyik hasznos hozadéka lehet a magyar gyümölcstermelés fellendülése.

 • Ötezer szabolcsi termelő kaphat támogatást

  2011. október 12., szerda 18:57 Gazdaság

  Mintegy ötezer fagykárt szenvedett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelő kaphat támogatást az agrár-kárenyhítési rendszertől - közölte a térségi kormányhivatal nyíregyházi földművelésügyi igazgatóságának főfalugazdásza az MTI-vel.

 • Ökopark a Babatvölgyben

  2011. október 12., szerda 18:35 Környezetvédelem

  Mintaökoparkká fejlesztik a Gödöllő melletti Babatvölgyet, megvalósításához EU-s pályázat elnyerésével 313 millió forinttal járul hozzá az unió. Az összeget őshonos fafajok, tölgyek, bükkök telepítésére, a tavak védőgátjainak megerősítésére, út alatti, különleges békaátjárók létesítésére fordítják a 300 hektáros területen. Túljutva a...

 • Rekord méretű tök nőtt Angliában

  2011. október 12., szerda 05:27 Szántóföld

  Hat mázsás tök nőtt egy brit gazda farmján, amivel jó esélye van arra, hogy ő legyen az idei tökrekorder a szigetországban.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

EU-28: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 60,0 millió tonna (+1% vs 2017); előző havi előrejelzés: 59,4 millió tonna (Stratégie Grains, 2018-11-15)

EU-28: őszi búza (durum nélkül) - vetésterület 2018/2019 előrejelzés: 24,3 millió hektár (+6% vs 2017/2018) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Franciaország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 11,8 millió tonna (-19% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Németország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 2,8 millió tonna (-38% vs 2017); (Stratégie Grains, 2018-11-15)

Olaszország: kukorica - termelés 2018 előrejelzés: 6,2 millió tonna (+8% vs 2017) (Stratégie Grains, 2018-11-15)

[bezárás x]