Igazi őszi idővel kezdődött a szeptember, de Szlovákiában már a télbe is belekóstolhattak, hiszen 2600 méter felett a Lomnici csúcson 25 centiméter hó esett az index.hu szerint.

Az alábbi jeges-fagyos képeket készítette az OMSZ munkatársa.

Nálunk természetesen nem kell ennyire télies időre számítani, a meteorológiai előrejelzés szerint ma például 20-26 fok közötti hőmérsékletek valószínűek.

Középtávú előrejelzés

A várható európai hőmérsékleti és csapadék anomáliát bemutató térképek a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) valószínűségi előrejelzései alapján készülnek, és négy hétre előre szemléltetik – heti bontásban, heti átlagértékekkel – a 20 éves modellklímától vett várható eltéréseket.

Az előrejelzett hőmérséklet és csapadék anomália térképeken kékkel rajzolódnak ki az átlagosnál hidegebb, illetve nedvesebb és bordóba hajló árnyalatokkal a melegebb, illetve szárazabb területek.

A térképeken fehéren maradnak azok a területek, ahol az előrejelzés alig tér el az éghajlati átlagtól. Mivel az idő előrehaladtával az előrejelzés bizonytalansága általában egyre nagyobb, következésképpen egyre nehezebb az anomália irányát és mértékét prognosztizálni (azaz mind nehezebb a klímaátlagnál több információt nyerni), ezért a fehér terület kiterjedése is általában hétről-hétre nő - olvasható a met.hu-n.

Az alábbi térképen jól látható, hogy térségünkben az átlagtól hűvösebb idő várható továbbra is.

A csapadék szempontjából az eltérés szintén látványos, a 20 éves átlagokhoz képest több csapadék várható a következő napokban:

Indexkép: OMSZ Facebook oldala