Ma éjszaka a legtöbb helyen feloszlanak a felhők, de a délnyugati és az északkeleti tájakon maradhatnak felhős körzetek, ott néhol zápor előfordulhat. Az északnyugati szél éjszakára átmenetileg mérséklődik. A hőmérséklet késő este 18 és 25, hajnalban általában 14 és 20 fok között alakul, de kisebb körzetekben 10, 13 fok közé is lehűlhet a levegő.

Kedden alapvetően napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Az ország északkeleti, illetve délnyugati megyéiben lehet több a felhő, ezeken a területeken néhol zápor, zivatar kialakulhat. Az északnyugati szelet napközben élénk, néhol erős, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén olykor viharos közeli lökések kísérik, de zivatarok környezetében is előfordulhat átmeneti szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között valószínű, de kisebb körzetekben 10, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között várható.

Az előttünk álló héten majdnem minden nap, de általában csak szórványosan várható zápor, zivatar. Szerdán és csütörtökön azonban sokfelé, főleg az ország északkeleti felében várható jelentős csapadék. A hétfő reggelig várható összcsapadék ez utóbbi területeken akár a 20-30 mm-t is meghaladhatja, míg a Dunántúlon ennél jóval kevesebb valószínű. Az előrejelzést azonban a keleties áramlás a szokásosnál nagyobb bizonytalansággal terheli. A csapadék a mezőgazdasági kultúráknak már nagyon jól fog jönni, különösen a korábban részletezett száraz talajú területeken.

időjárás

A héten többfelé öntözheti eső a földeket – fotó: Shutterstock

A kukoricának és a napraforgónak is most van legnagyobb szüksége a csapadékra. A csapadékkal pár fokos átmeneti lehűlés is érkezik, de jellemzően marad a nyári meleg 30 fok közeli, a körüli maximumokkal. Forró nap (Tmax>35 fok), mely meghaladná kultúrnövényeink optimumát, továbbra sem valószínű. A csapadékos időszakokon kívül minden nap 40-50% alá csökken a levegő páratartalma, ugyanakkor szerdától péntekig többfelé magas páratartalomra kell számítani, mely a gombás megbetegedéseknek kedvez.

Meglehetősen szeles idő várható: az északi, északnyugati szél gyakran és nagy területen megerősödik, szerdán és csütörtökön viharossá fokozódik, mely a permetezési munkákat megakadályozza. Viharos széllökések zivatarok környezetében is kialakulhatnak majd. Előre láthatólag szombatra mérséklődik a légmozgás.

Nagy különbségek vannak a talajok állapotában

Az elmúlt hét közepe óta szórványosan alakult ki csapadék az országban, számottevő mennyiség csak kisebb körzetekben hullott. Ha július elejéig visszatekintünk, akkor nagyon változatos képet mutat az ország. A Dunántúlon sokfelé, valamint a délkeleti országrészben és helyenként északon is 20-30 mm-nél is több eső esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket elkerült a csapadék. Így a Nyírség, a Hajdúság és a Dunamellék térségében csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak.

Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is nedves a talaj, sőt a Körösök mentén néhol belvíz is megjelent. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A délkeleti országrész kivételével elsősorban az Alföldön van jelentős csapadékhiány és száraz talaj, különösen a Bodrogköz, Rétköz, Nyírség, Hajdúság és a Dunamellék területén. Kánikula, forró nap (Tmax>35 fok) nem volt az elmúlt időszakban sem, de nyári meleg igen: többnyire 27 és 30 fok között alakultak a maximumok az országban, amely egyértelműen ideális a sok napsütéssel párosulva.

A kukoricának és a napraforgónak jól jön a csapadék

Az országban még mindig van aratnivaló, de ennek minősége a többszöri csapadék miatt egyre romlik. A kukorica zömében a virágzás vége - szemfejlődés fenológiai fázisban jár. A napraforgónál is lassan befejeződik a virágzás, és zajlik a magképződés. A korai érésű szőlők már zsendülnek, színeződnek a bogyók, nagyon korai szüret várható. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, jelenleg változó talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.