Ma éjjel a nappal képződő gomolyfelhők feloszlanak, de ezekből késő estig északkeleten még lehet egy-egy zápor. Ezt követően általában derült vagy kissé felhős lesz az ég, ugyanakkor nyugat felől elkezdődik a felhőzet növekedése, reggelre a Nyugat-Dunántúlon már erősen felhős lesz az ég. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalra keleten foltokban köd is képződhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, Nyugat-Magyarországon lesz enyhébb a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Pénteken a keleti területeken is fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de ott a délelőtt folyamán még néhány órára kisüt majd a nap. Délután már a Dunántúlon is szakadozhat a felhőzet. Elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is előfordulhat helyenként zápor, kis eséllyel zivatar is. A nyugatias szelet élénk, zivatar környékén átmenetileg erős széllökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, Nyugat-Magyarországon lesz enyhébb a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható.

A következő napokban sem várható számottevő melegedés, marad a változékony, az évszakhoz képest hűvös idő. Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és csütörtökön az ország északkeleti, keleti harmadán, pénteken csak elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. A hétvégén sokfelé kell csapadékra számítani, szombaton országszerte, vasárnap főként az ország keleti felén, előreláthatóan a júliusban eddig szárazon maradt területekre is érkezik most csapadék. A hét végéig a csapadék – párolgás egyenlege a délnyugati tájak kivételével jellemzően pozitív lesz az országban, a talajok nem száradnak tovább, a felszín közeli rétegek átnedvesednek. Hétfőn további esők, záporok várhatók, csak kedden és szerdán csökken számottevően a csapadékhajlam.

A kánikula továbbra sem tér vissza, a következő egy hétben nem melegszik az idő, maradnak a hűvös, de szombattól már jellemzően 10 fok fölötti reggelek, és a 22-27 fok közötti maximumok.  A hőösszeg növekedése kissé lassul a július első hetére jellemző intenzív növekedés után, a hét végére 750 és 850 foknap közötti értékek várhatók.

A napraforgó és a kukorica optimális fejlődéséhez meleg, csapadékos időre lenne most szükség. A héten az ország nagy részén egyik sem volt jellemző, a csapadékot egyre nagyobb területen, főként az ország északi felén öntözéssel kell pótolni. A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában vannak, zajlik az aratásuk. Ezeknek a növényeknek egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.