Csökken a figyelem

Jelentésük szerint jelenleg mintegy 164 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből másodfokút tartanak fenn a Lajta és a Hernád mentén több mint 98 kilométeren. A Dunán, a Marcalon, a Répce árapasztón és a Rábán – összesen 66 kilométeren – elsőfokú készültség van érvényben.

Rába, a kép forrása: mno.hu

Az OVF azt írta: éjjel a Hernádon Gesztelynél a harmadfokú készültség szintje alá csökkent a vízállás, s péntekre várhatóan már másodfok alá csökken. A Sajó és a Lajta is folyamatosan apad. A Sajó-Bódva-Hernád térségében az árvízi helyzet alakulásának függvényében az átvezényelt vízügyi szakembereket visszarendelték.

Mennyi eső várható?

A Dunán a múlt héten kialakult árhullám elhagyta a folyó magyarországi alsó szakaszát is. Az Országos Vízjelző Szolgálat reggeli számításai szerint a Dunán az árhullám tetőzését követően mindenhol apadás várható – tették hozzá.

Az OVF közleményében azt írta: a legfrissebb előrejelzések szerint a hétvégén hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek nyomán változékonyabbra fordul az időjárás. A következő időszakban több hullámban várható csapadék, de ennek mennyisége a következő néhány napban területi átlagban várhatóan sehol sem lesz jelentős.