Rendhagyó kutatást végzett a Uswitch, amely összesen hat időjárási paraméter alapján rangsorolt 35 európai várost. A paraméterek között szerepelt a felhőzet, a fagy, a csapadék, a napi átlaghőmérséklet, a csapadékos napok gyakorisága és a napsütéses órák száma – írja a hvg.hu.

A kutatás indokoltsága elsősorban abból adódik, hogy Európában számos olyan város van, ahol rövid idő alatt hajlamos gyökeresen megváltozni az időjárás. A lista első helyén az észtországi Tallinn végzett. Az Uswitch megjegyezte, hogy ebben a városban a csapadékos és a napsütéses órák száma egyaránt magas, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy rendkívül változatos, akár óráról-órára változhat az idő.

A lista második helyén a lettországi Riga áll, a harmadik és negyedik helyen Helsinki és a Svájcban található Bern szerepelnek. Budapest a kilencedik helyen tűnik fel, a vizsgálat szerint a felhőzet, a fagyos napok gyakorisága és a csapadék mennyisége adja a kiszámíthatatlanságot.

A felhőzet, a fagyos napok gyakorisága és a csapadék mennyisége miatt számít kiszámíthatatlannak a főváros időjárása – Fotó: pixabay

A kiszámíthatatlan időjárás természetesen nem csak a fővárosban jellemző, mi is számtalanszor írtunk a nyári hőhullámokról, a pusztító viharokról, és a szántóföldi kultúrákban (kukorica, búza) óriási károkat okozó vízhiányos időszakról.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!