Ma éjszaka északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen lehet csapadék. A Győr-Szeged vonal széles sávjában élénk, időnként erős lökések kísérik az északnyugati szelet. Hajnalra -3 és +3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedden gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északnyugati, északi szél több helyen megerősödik, az Észak-Dunántúlon délelőtt még viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 12 fok között alakul.

Az előttünk álló hét többi napján marad a változékony, gyakran szeles időjárás, de a hőmérséklet több fokkal visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Ismét több időjárási front vonul át fölöttünk, de komolyabb csapadék ezekből sem valószínű. A hét első felében főként szerdán lehetnek kisebb esők, záporok, majd pénteken és szombaton elsősorban az ország északi felén eshet előreláthatóan 5-10 mm közötti csapadék. Összességében a talaj nedvességtartalma az északnyugati területek kivételével csökkenni fog.

időjárás

A talajok szárazok, sokfelé már kritikus a szárazság – fotó: Kanda Tamás

Élénk széllökések minden nap várhatók, de szerda kivételével többfelé erős, szombaton és vasárnap viharos szélre is számítani lehet. Éjszakánként sokfelé visszatérnek a fagyok, a leghidegebbnek a szerda hajnal ígérkezik, amikor északon, északkeleten -5 fokig hűlhet a levegő. Kedden 10, majd a hét közepén jellemzően 6 és 13 fok közé melegszik az idő, ami megfelel az ilyenkor megszokott átlagnak. Szombattól ismét melegedés kezdődik, megszűnnek az éjszakai fagyok, és visszatérnek a 15 fok fölötti maximum hőmérsékletek. Az 5 cm-es talajhőmérséklet is visszaesik a hét eleji 8-10 fokos értékekről, a hét közepére 3-6 fokra, majd a hétvégén kezd ismét melegedni.

Egyre több növényünknél kezdődik el a vegetációs időszak. Az enyhe időben az őszi vetések is fejlődésnek indultak, de nagyon várják a csapadékot. A száraz, szeles időben gyakoriak a vegetációs tüzek, és a következő napokban ezekhez a tüzekhez az időjárási feltételek továbbra is nagyrészt adottak lesznek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.