A napokban lehulló országos csapadék rendkívül sokat ér, sokfelé feltöltődik a talaj nedvességgel, a vegetáció pedig optimálisan fejlődhet. A hőmérséklet van elmaradva az ideálistól, főleg a nyári kapásnövényeknek lenne jó a melegebb időjárás. Az esős, párás idő a gombás megbetegedéseknek kedvez, a védekezést viszont nehéz időzíteni a vizes levél és a szél miatt. A folytatásban kedden és szerdán várható újabb eső, majd csökken a csapadék valószínűsége. Jelentősebb felmelegedés a héten egyelőre nem valószínű – írja az OMSZ agrometeorologiai előrejelzése.

Ahol kellő nedvesség állt rendelkezésre a talajban, ott gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta. Az őszi kalászosok a szárnövekedés fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak, és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre is rendkívül jól jött az elmúlt napok csapadékosra fordult időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni.

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékábana talaj felső 20 centiméteres rétegében 2021.május 16-én (%)

A napraforgó Miskolc térségében már jellemzően kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok. A kukorica jellemzően 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák is. Az éltető csapadék után ezekre a növényekre most már meleg kellene. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a megbetegedések is jelen vannak. Az akácon Miskolc térségében 4 cm körüli a virágbimbó, még odébb van a méhészek által nagyon várt virágzás.

Kedd

Továbbra is északkeleten lesz felhős, esős az idő, másutt a felhőátvonulások mellett több órára kisüt a nap. Nyugaton délutántól gomolyfelhők is képződnek, amelyekből szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Estétől ismét felhősödés kezdődik délnyugat felől. Az északnyugati, nyugati szél nagy területen erős lesz, többfelé lehetnek viharos erejű széllökések. Összességében a hegyvidéki tájakon lehet a legerősebb a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de az északkeleti tartósan csapadékos tájakon ennél hűvösebb is lehet.

A folytatásban

A folytatásban is marad a változékony, az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás. Kedden északkeleten, szerdán főleg a déli megyékben várható újabb kiadós eső. Ezt követően csökken a csapadékhajlam, de záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak. A csapadék mennyisége az előttünk álló héten a mai esővel együtt összességében nagy területen meghaladhatja a 20 mm-t. A talaj nedvességtartalma országszerte nő, sokfelé teljesen telítődik. Ez rendkívül kedvező hosszabb távon, a nyárra nézve is.

A statisztikák szerint ugyanis az Alföldön a nyári csapadék mennyiségét növeli a tavaszi végi esős idő, a nedves talaj, azaz esős május esetén kisebb a nyári aszály valószínűsége. A hőmérséklet maximuma a héten csak 20 fok körül várható, de a tartósan borult részeken (kedden északkeleten, szerdán délen) csak 15 fok körül alakul. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek továbbra is kedvezni fog. A növényvédelmi munkákat a csapadék mellett a szél is hátráltatni fogja, mely főleg kedden és csütörtökön támad majd föl.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: Király Attila