Szombat estig nyugaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, ugyanakkor a keleti országrészben fátyolfelhős, derült idő valószínű. A délnyugati, nyugati megyékben néhol gyenge eső is előfordulhat. A keleties szél néhol megélénkül. A hőmérséklet kora délután nyugaton 3 és 6, a naposabb tájakon 6 és 9 fok között alakul.

Késő estére 0 és +5 fok közé hűl le a levegő.

vidéki táj

A Dunántúlon gyenge eső, másutt legfeljebb szitálás fordulhat elő – fotó: pixabay.com

Vasárnap reggelig az ország nyugati felében döntően borult idő várható, míg a keleti tájak fölött inkább csak sok és vastag magasszintű felhőzet alakul ki. A keleti megyékben köd képződhet. A Dunántúlon gyenge eső, másutt legfeljebb szitálás fordulhat elő. A délkeleti szél a Dunántúlon és a középső megyékben élénk maradhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően -1 és +4 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

Jelenleg csak Európa délnyugati részei fölött figyelhetünk meg markánsabb ciklontevékenységet, így érdemi csapadék is csak a Földközi-tenger nyugati medencéjében és az Adriai-tenger keleti partvidékén esik. Emellett még egy okklúziós front alakítja Skócia időjárását is. A kontinens többi részének időjárását a hatalmas kelet-európai anticiklon határozza meg, amelynek köszönhetően döntően rétegfelhős, borongós, ködös az idő, és jelentős csapadék sem fordul elő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Lengyelország jó részén, Finnországban és attól keletre 0 fok alatt marad, az Égei-tenger mentén ugyanakkor egy-egy helyen még 20 fok közelébe emelkedik délutánra a hőmérséklet. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé az említett délnyugati ciklon előoldalán egyre nedvesebb és néhány fokkal enyhébb levegő áramlik.

A szokásosnél melegebb és átlagosan csapadékos volt a november

A november országos átlagban 1,0 fokkal melegebb volt az 1991–2020-as átlagnál, ezzel a 29. legenyhébb 1901 óta. A nagyon száraz október után novemberben több csapadék hullott, országos átlagban a sokévi átlagnak megfelelő mennyiséget mértünk. A csapadékosabb Dél-Dunántúlon többnyire 60 és 80 mm közötti csapadékösszegek fordultak elő.

Az északi országrész volt a legszárazabb, északkeleten többfelé 20 mm alatt maradt a havi csapadék. 11 hónap után, november 30-ig a 2022-es év csapadékösszege 419 mm, ami 1 mm-rel maradt már csak el a XX. század kezdete óta legszárazabb 2011-es év értékétől. A 2011-es 420,2 mm-t ma (dec. 2.) múltuk felül. A Dunántúlon egyre nagyobb területen eléri a 2022-es év csapadéka az 500 mm-t, ugyanakkor az Alföld középső részén, még mindig nagyobb területen 300 mm alatt van az idei csapadékmennyiség - írja az OMSZ a Facebook-oldalán.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.