Erre jó esély mutatkozik a hónap folyamán. Nem ritka, hogy erre az időszakra esik az év legmelegebb periódusa. Ugyanakkor az sem ritka, hogy esős, hűvös időjárásban van részünk. Amennyiben az előző 2 nyári hónap csapadékosnak bizonyult, akkor jó eséllyel számíthatunk szárazságra. A hőmérsékletre is jellemző a szélsőségek előfordulása. Nem ritka a 40 fok fölötti napi maximum, ugyanakkor a hónap során már előfordulhat 5 fok alatti hajnali hőmérséklet is, ami ködképződéshez vezethet. A hónap átlaghőmérséklete alig 1 °C-kal alacsonyabb a júliusénál. A nappalok hossza és a napmagasság tovább rövidül a hónap folyamán. A legszembetűnőbb változás az előző hónaphoz képest, hogy csökken a felhőzet és a csapadék mennyisége.

A napi  átlaghőmérsékletek a hónap folyamán 17-21 °C-között ingadoznak. A hőmérsékletek időbeli változásánál határozott csökkenést tapasztalhatunk. Mintegy 3-4 °C-kal csökkennek mind a maximum, mind pedig a minimum hőmérsékleti értékek.
A sokéves átlag alapján hőmérséklet visszaesés szokott bekövetkezni augusztus 11-13, 25-27 között. Ezek a hűvösebb periódusok gyakoribbak és hosszabb ideig tartanak, mint a felmelegedések. Augusztus 12-16, 27-28 között pedig gyakori az intenzív felmelegedés.
A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 28 °C körül fordulnak elő, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 25 fok feletti értékekre. Ennek ellenére gyakran emelkedik a hónap során 30 °C fölé a hőmérő higanyszála. A minimum hőmérsékletek általában 12 és 15 fok között alakulnak.

A nappalok rövidülése tovább folytatódik a hónap folyamán. A hónap eleji 15 órás nappal hosszúság a hónap végére 13,5 órára csökken.
A napsütés havi mennyisége  260-280 óra közötti. A napsütéses órák napi összege 9-10 óráról 7-8 órára csökken a hónap folyamán. 7-8 órás napfénytartamokra számíthatunk nedvesebb, illetve 10 órás napsütésre szárazabb időszakokban.
A hónap folyamán legkevesebb napsütésre 12-én, 18-án, 21-én illetve 30-án számíthatunk. Ekkor a napi napfénytartam értéke általában 7-8 óra körüli.
A felhőzet előfordulási gyakorisága átlagosan 40-45%-os.
A havi csapadékmennyiség általában  50-55 mm között alakul. A magas hőmérséklet miatt, nagy a levegő labilitása, így heves záporok és zivatarok kialakulására ebben a hónapban is számíthatunk.
A síkvidéki területeken a hónap során átlagosan 5 zivataros nap kialakulására van esély, és  8 csapadékos napra számíthatunk. De, 1996-ban átlagosan 14 nap fordult elő csapadékhullás, míg 1992-ben csupán 3 csapadékos nap volt.


A sokéves átlag szerint legnagyobb valószínűséggel 18-án, 22-én, illetve 31-én számíthatunk csapadékra. Augusztus  14-én, és 29-én csekély, 20%-os valószínűség alatti a csapadék hullásának esélye.