Augusztus hónap idôjárása (a 100 éves átlagok alapján) A nyár utolsó hónapja, idôjárás szempontjából, számos meglepetéssel szolgálhat. Ez abban nyilvánul meg, hogy gyakran forró és száraz, míg máskor hűvös és csapadékos idôjárás jellemzi. Nem csak a májusi, de az augusztusi idôjárás is szeszélyesnek mondható. Az idei nyár elsô felének idôjárása meglehetôsen szélsôségesen alakult. Május vége és június eleje aránylag hűvös volt és bôvelkedett csapadékban. Június második felétôl azonban száraz és igen meleg napok következtek a térségben, számos meglepetéssel szolgálva. Európa áramlási mezejére, ebben az idôszakban, a magasnyomás kiépülése illetve stabilizálódása jellemzô. Ennek az lesz az eredménye, olykor 2–3 hétig is alig mozdul a levegô. Azaz az Óceán felôl nem, vagy csak nagyon ritkán érkeznek nedvesebb páradúsabb légtömegek.
 
Szárazabb augusztusban elôfordul, hogy 3 hétig sem hullik csapadék, míg nedvesebb augusztusi idôjárásnál akár minden 3–4 napon kiadós zápor áztathatja a földeket. Az utóbbi 100 év legmelegebb augusztusi hômérsékletét 2000. augusztus 21-én mérték. Az ország számos pontján 40 °C fölé emelkedtek a hômérôk higanyszálai. Míg a leghidegebb augusztusi hajnal 1980 augusztus 26-án virradt ránk, amikor is 3 °C-ig süllyedt az ország nagy részén hômérséklet. A napi átlaghômérsékletek 17–21 °C-között ingadoznak. Hômérséklet visszaesésre számíthatunk augusztus 5–7, 11–13, 25–27 között. Ezek a hűvösebb periódusok gyakoribbak és hosszabb ideig tartanak, mint a felmelegedések. Augusztus 2–3, 12–16, 27–28 között számíthatunk jelentôsebb forró periódusra, úgynevezett hôségnapok elôfordulására. Ilyenkor a napi maximum hômérsékletek általában meghaladják a 30 °C-ot. A napi maximum hômérsékletek a hónap elején 28 °C körül fordulnak elô, míg a hónap közepétôl egyre ritkábban számíthatunk 25 fok feletti értékekre. Ennek ellenére gyakran emelkedik a hónap során 30 °C fölé a hômérô higanyszála, sôt az országos hôségrekord (41,6°C) is ebben a hónapban következett be. A minimum hômérsékletek 12 és 15 fok között alakulnak. Az eddigi legalacsonyabb napi átlaghômérsékletet, 11 °C-ot, 1993 augusztus 31-én mérték. A minimum hômérsékleteket tekintve az utóbbi 100 év leghidegebb augusztusi napja 1980 augusztus 26-án volt, ekkor a minimum hômérséklet 3,3°C volt. A nappalok rövidülése tovább folytatódik a hónap folyamán.
 
A hónap eleji 15 órás nappal hosszúság a hónap végére 13,5 órára csökken. A napsütés havi mennyisége a síkvidéki területeken 260–280 óra közötti. A napsütéses órák száma 9–10 óráról 7–8 órára csökken. 7–8 órás napfénytartamokra számíthatunk nedvesebb, 10 órás napsütésre szárazabb idôszakokban. A felhôzet elôfordulási gyakorisága átlagosan 40–45%-os. A csapadék mennyisége az Alföldi területeken általában kevesebb mint a júliusi – 50–55 mm között alakul. A havi párolgás általában meghaladja a lehullott csapadék mennyiséget, 110–120 mm-es a párolgás havi összege. A talaj kiszáradása átlagos csapadékú években jelentôsen felgyorsul, 50–60 mm-es vízveszteséggel számolhatunk a hónap során. Száraz években ellenben a nedvesség csökkenés mértéke elérheti a 80–90 mm-t is. Az Alföld nagy részén, a hónap során átlagosan 5 zivataros nap kialakulására van esély. Három alkalommal számíthatunk mezôgazdasági szempontból jelentôs, 5–20 mm közötti, vízkészletet növelô csapadékra a hónap során. 1970-ben 8, míg 1982-ben, 1992-ben egyetlen ilyen csapadékú nap sem fordult elô. A szárazság jelentkezésének valószínűsége, a Kisázsiai térség felôli száraz és igen meleg légáramlat miatt elég gyakori. Maximálisan 12 napig tartó csapadékmentes periódusra számíthatunk a hónap folyamán. A levegô telítettsége, azaz a relatív nedvességtartalma, a hónap folyamán gyakori ingadozásokat mutat. A magas hômérséklet miatt viszonylag alacsony a levegô relatív nedvességtartalma, a vízgôz mennyisége viszont ebben a hónapban a csaknem a legmagasabb az év folyamán. A hűvösebb hajnal órákban ezért gyakori a harmat képzôdése. A relative nedvességtartalom átlagos értéke síkvidéki területeken 52–57% közötti, összefüggésben a hónap csapadékosabb idôszakaival. "
 
Dr Lakatos László
 Debreceni Egyetem