Több jel is arra utal, hogy az idei  (2021/2022) tél jóval zordabb lesz, mint amit az utóbbi években megszoktuk – írja a portfolio.hu a Severe Weather Europe előrejelzése alapján.

A hosszú távú időjárás előrejelzés a poláris (sarki) örvényre alapoz, amely a számítások szerint idén lezúzódhat Európa középső részéig, így hozzánk is. Természetesen az ilyen hosszú távú előrejelzések bizonytalansága nagy, és amit biztosan tudunk, hogy a poláris örvény (polar vortex) tavaly így mozgott.

A poláris örvény a sztratoszférában mozgó, sarokpont körül áramló ciklon. Ha a ciklon gyorsan kering, akkor a hideg levegőt "maga alatt" tartja, azonban ha a ciklon keringése gyengül, akkor délebbi területekre is eljut, vele együtt pedig a hidegebb légtömegek is. Magyarország időjárása szempontjából az Északi-sark fölötti poláris örvény fontosabb és ennek gyengülését jósolják az előrejelzések.

Ugyancsak a hidegebb telet vetítik előre a sztratoszférában zonális szelek irányának változása, az egyenlítői kvázi kétéves oszcilláció (QBO). Az előrejelzés alapján idén télen keleti fázis lesz és a keleti szelek miatt nagyobb az esélye lesz a gyenge sugárzásnak és a sztratoszférában a hirtelen felmelegedésnek – amely gyengíti a poláris örvényt is – így a hidegebb teleknek Észak- és Közép -Európában és az Egyesült Államokban.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép: Agroinform - Gáspár Elizabet