Ma éjjel átmenetileg mindenütt megvastagszik a felhőzet, majd az éjszaka második felében nyugat felől már megkezdődik a felhőzet szakadozása, csökkenése. Elszórtan zápor, néhol esetleg zivatar előfordulhat. Az északnyugati szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében megerősödhet. Hajnalra 13 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombaton nyugat felől mindenütt fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet. Többórás napsütés várható gomolyfelhő-képződéssel. Helyenként - főként az északkeleti megyékben - zápor, zivatar kialakulhat. Az északnyugati, északi szél megélénkül, néhol megerősödik, de zivatar környezetében is lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között valószínű.

időjárás

Északkeleten lehetnek záporok, az ország többi részén csapadékmentes idő lesz – fotó: Agroinform.hu

Az e-heti összcsapadék területi átlagban valószínűleg 5 mm alatt marad és az ország területének nagyobb része szinte teljesen szárazon marad. A jövő héten visszatér a késő nyári hőmérséklet és a száraz idő, mely előre láthatólag a jövő hét végéig ki is tart . Az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a hajnalok azonban már viszonylag hűvösek lesznek és a szélcsendes éjszakákon (főleg a nedves talajú területeken) erős harmatra, valamint helyenként sekély pára és ködfoltokra is számítani lehet. Komolyabb szél csak zivatarok környezetében és szombaton a gyenge hidegfront mentén várható, egyébként nagyrészt mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó és a kukorica beérett, az aratása folyamatban van. A száraz idő hatására a kukorica szemeknek egyre ideálisabb a nedvességtartalma. Ez a kedvező folyamat a következő héten is folytatódni fog, a szárítási költségek (ahol szükség lesz rá), alacsonyabban fognak alakulni. A korai betakarítás miatt elegendő idő lesz az őszi vetések előkészítésére és elvégzésére. A repce már sokfelé kikelt, a legtöbb helyen elegendő nedvesség áll a rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet, de a Nyírségben és a Hajdúságban a száraz talajban vontatott kelés és növényfejlődés várható.