Ma éjjel borult idő várható, nagyobb eséllyel a Dunától keletre további esővel. Párás lesz a levegő, a Dunántúl nyugati felén több helyen köd is képződik. Éjszaka nagyrészt mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul.

Szerdán borult, párás, a Dunántúlon helyenként tartósan ködös idő várható. Elsősorban a Dunától keletre számíthatunk még további esőre. Az északkeleti, keleti szél a Tiszántúlon megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 9 fok között várható, a Tiszántúlon lesz az enyhébb idő.

időjárás

A héten még jöhet csapadék – fotó: Pixabay

A folytatásban a hőmérsékletben jelentős változás nem várható, bár valamennyit enyhül az idő. Sok lesz a felhő, csak kevés helyen és viszonylag rövid ideig várható napsütés. A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak. A jó hír az, hogy átalakult az áramlási rendszer térségünkben, több hullámban is érkezik nedves levegő fölénk nyugat, délnyugat felől, melyből csapadék is várható. A második hullám a hét végén érkezik. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja növelni. A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 mm között valószínű az országban, de délnyugaton ettől több is hullhat. E miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok fölötti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok lassan fejlődni is fognak.

Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce. Ezzel szemben az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken azonban már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél. Sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. A száraz, kemény talaj miatt alig, csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet az őszi talajmunkákat elvégezni.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.