Czibere Károly arra kérte a lakosságot: a következő napokban fokozottan figyeljenek oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre egyaránt, és szükség esetén hívjanak nekik segítséget. A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon – tette hozzá.
A riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben.

Az enyhe tél végén érkezett váratlan nagy hidegben a tanyákon élő, idős emberekre is figyeljünk oda minél jobban, ha tehetjük, látogassuk körbe az ismerőseinket gyakrabban.

A gazdasági haszonállatokra és a telep őrkutyáira is fokozottabban figyeljünk – az itatókban újra befagyhatnak a vizek a fedett, szélvédett helyeken is. Sőt, sok eb már elkezdte kivedleni a téli bundáját az elmúlt hetekben, így ezeknek a jószágoknak most még nagyobb szükségük lehet a kutyaházra, vagy más szélvédett vacokra.

Ügyeljünk a jószágokra is, ha beköszönt a kemény fagy! – fotó: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző kritériumai alapján elsőfokú (citrom) figyelmeztetést akkor adnak ki, ha az adott megyében mínusz 15 Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet. Másodfokú (narancs) figyelmeztetést akkor adnak ki, ha a megyében mínusz 20, míg harmadfokú (piros) figyelmeztetést akkor, ha mínusz 25 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat pénteken azt írta: szombat estétől több napon át nem emelkedik 0 Celsius-fok felé a hőmérséklet, éjszakánként országszerte mínusz 10 fok alá hűl a levegő. Az előrejelzés szerint a jövő héten többfelé mínusz 10 fok körüli maximumokra és mínusz 20 fok körüli minimumokra kell készülni.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.