Éjszaka változóan felhős lesz az ég, majd hajnalban északon, északkeleten megvastagszik a felhőzet, északkeleten néhol zápor kialakulhat. Mérsékelt lesz a légmozgás. A hőmérséklet hajnalban általában 14 és 20 fok között alakul.

Kedden északkeleten, északon eleinte felhős lesz az ég, majd a déli óráktól fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, helyenként zápor lehet. Másutt a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Az északi, északnyugati szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 32 fok között alakul, de északkeleten pár fokkal hűvösebb lesz.

A következő napokban folytatódik az alapvetően száraz, meleg, nyári idő. Csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatar. A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 5 mm alatt marad területi átlagban, azaz nem lesz számottevő. A jövő hét elején jöhet valamennyi eső, de annak még nagyon nagy a bizonytalansága. Lehet, hogy egy hosszabb száraz időszakra kell felkészülni, ezért ahol lehetőség van, ott egyértelműen érdemes öntözni. A talaj a jelenlegi nedvességtartalmából tehát országszerte veszíteni fog mind a felszínközeli, mind a mélyebb rétegekben.

A relatív páratartalom a nappali órákban alacsony marad, a legmelegebb időszakban általában 40-50, de egyes napokon 30% alá is lecsökken, ami nem kedvez a gombás megbetegedéseknek, de az erős napsütésben átmenetileg légköri aszályt okoz. Az északias szél kedden sokfelé megerősödik, szerdán és csütörtökön már csak megélénkül. Péntektől többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű, a 30 fok körüli maximumok lesznek a jellemzők. A hőösszeg a hét végére országszerte 900 foknap fölé, délkeleten 1050 foknap fölé emelkedik.

időjárás

A kapások egyre többfelé szomjaznak – fotó: MTI/Varga György

A napraforgó a virágzás, a kukorica a címerhányás-nővirágzás fenológiai fázisában tart. Optimális fejlődésükhöz melegre és elsősorban országos csapadékra lenne most szükség (az ideális júliusi csapadékösszeg 100 mm lenne, jelenleg ettől nagyon messze van az ország döntő része). A meleggel nem lesz probléma a folytatásban, csapadékból viszont alig mutatkozik. Márpedig hiába volt eddig kedvező sokfelé ezekre a növényekre az idő, ha a legkritikusabb időszakban, a virágzás és szemképződés idején nem lesz nedvesség a talajban, akkor nem várható jó termés. A búza aratására a jelenlegi száraz, meleg időjárás viszont optimális.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.