Ma éjszaka a felhők nagyrészt feloszlanak, de keleten, északkeleten néhol több marad a felhő, arrafelé zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet késő este 13 és 18 fok között alakul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű.

időjárás

Szombaton napos és felhős időszakok váltakoznak – fotó: István Erik

Szombaton a több órás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből főként a Dunától keletre várható elszórtan zápor, egy-egy zivatar. Az északi szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között várható, az alacsonyabb értékek északkeleten valószínűek.

A növények számára sokfelé életmentőnek bizonyult az elmúlt napok esőzése, bár még több csapadékot is hasznosítani tudnának. Főként a Dunántúl nyugati felén és a Tiszántúlon nedvesedett át jobban a talaj felső rétege. Elsősorban a középső országrészben vannak foltok, ahol sajnos továbbra is igen száraz a talaj, és az enyhe aszály jelei mutatkoznak.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek országosan 270 és 340 foknap között járnak. A 300 foknap fölötti értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Az 1. és 2. ábrán Nyíregyháza és Kaposvár ezen hőösszegeit mutatjuk be az idei és a 2017-es mérésekkel, a sokéves átlaggal, valamint előrejelzéssel. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek. A növekedés intenzitása a héten jelentősen lelassult, de hőösszeg tekintetében így is bő három héttel a sokéves átlag, két és fél héttel a tavalyi értékek előtt járunk, ami azt jelenti, hogy a növények (és a kártevők is) ennyivel hamarabb kapták meg az egyes fejlődési fázisaik eléréséhez szükséges hőmennyiséget.

A kukoricabogár kelése, ami a szakirodalom szerint szintén bizonyos hőösszeghez kötött, már megkezdődött, szintén jóval a szokásos időpont előtt.

Jelenleg a sokéves átlag fölötti, vagyis az ilyenkor megszokottnál fejlettebb a vegetáció, a hetek óta tartó nyári idő miatt előrébb tart a fejlődésben.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.