Ma éjjel északkelet felől egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, de közben szakadozottá is válik. Ugyanakkor a Dunántúl nyugati felén végig derült marad az ég. Hozzávetőlegesen a Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északra néhol gyenge eső előfordulhat. Az északias szél a Tiszántúlon élénk, az éjszaka első felében erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között alakul.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett változóan, keleten olykor erősen felhős égre van kilátás. A keleti országrészben néhol alakulhat ki futó zápor, míg másutt legfeljebb pár csepp eső eshet. Az északkeleti, északi szelet a Zempléni-hegység környékén és az Észak-Alföldön erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

időjárás

A héten száraz, szeles időnk lesz – fotó: MTI/Sóki Tamás

A héten alapvetően száraz, kissé melegedő, szeles időben lesz részünk. Kedd estétől csütörtökig előfordulhat elszórtan kisebb zápor, de a heti csapadékösszeg területi átlagban 2 mm alatt valószínű. A talaj vízkészlete a héten csökkenni fog: északkeleten, ahol alig van a talajban nedvesség, ott 1-2 mm-t, míg nyugaton 10-15 mm-t.

Gyakran lesz élénk, többször erős az északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni, ebben nyújtanak segítséget szél előrejelzési térképeink. A nappali hőmérséklet kedden és szerdán 15 fok közelében, majd csütörtöktől jellemzően 16 és 21 fok között alakul majd az országban. Kedden és szerdán reggel a szélcsendes helyeken fagy is várható, melyről részletes térkép itt elérhető. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a héten kissé emelkedik.

A növények, ahol kaptak legalább 15-20 mm csapadékot, ott fellélegeztek és szépen fejlődhetnek, viszont egyelőre nem érkezik csapadékutánpótlás, így az aszályprobléma a délnyugati országrész kivételével ismét országszerte visszatér. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, ezeknek a múlt heti hűvös, többször esős idő nem volt kedvező. Ezen a héten a melegedő, napsütéses időjárás már jó lenne, de többfelé várható hajnalban fagy és az időnként erős szél jelentősen hátráltatni fogja a beporzó rovarok munkáját.