Péntek

Napközben fátyol- és gomolyfelhők mellett ismét sok lesz a napsütés. Csapadék nem valószínű, legfeljebb pénteken délután, késő délután a nyugati határvidékre sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. Késő estétől már a Tiszántúlon is gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 34 fok között várható – olvasható az MTI-n.

Hétvége

Tovább melegszik az idő, elsősorban az északi és a nyugati területeken van némi esély a gomolyfelhőknek köszönhetően zivatartok kialakulására.

Jelentős, országos esőre egyelőre nincs kilátás

Miközben hazánk északnyugati fele, kétharmada az elmúlt napokban, hetekben többször is megázott és a talajban van több-kevesebb nedvesség, a délkeleti területeken igen súlyos az aszály. Márpedig a hét végéig jelentős csapadék nem várható, arrafelé a baj tovább fokozódik az öntözés nélküli szántóföldi kultúrákban. Hétfőtől, keddtől nő meg a záporok, zivatarok kialakulásának az esélye, akkor egy hidegfront mérsékli majd fokozatosan, mintegy 6-8 fokkal a hétfőig tovább fokozódó meleget – olvasható az OMSZ agrometeorológiai előrejelzésében.

Ez a helyzet Európa más tájain

Európa középső és déli részén döntően anticiklon alakítja az időjárást, ezért nagy területen napos, meleg idő a jellemző 30 fok körüli, illetve afeletti hőmérséklettel. Még ennél is melegebb van a mediterrán tájakon, ahol tovább tart a hőség, Görögország, Olaszország és Spanyolország déli tájain is helyenként 40 fok közeli forróság uralkodik.

Jóval hűvösebb és változékony az idő a Brit-szigeteken és Skandináviában, arrafelé néhol a 20 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet.

A Kárpát-medence időjárását döntően anticiklon határozza meg, pénteken délután, estefelé nyugat felől egy gyengülő front közelíti meg térségünket.

Indexkép: Fokti Zoltán