Figyelmeztető előrejelzés van életben a fokozódó hőség miatt Magyarország területére 2021.06.21. hétfő éjfélig.

A napi középhőmérséklet az ország délnyugati felén 27 fok körül vagy afölött, keletebbre kicsivel ez alatt várható.

Zivatarok, jég

A délutáni óráktól az ország északkeleti felén (illetve legkisebb eséllyel a délnyugati megyékben) alakulhatnak ki elszórtan zivatarok.

Legvalószínűbb forgatókönyv: kora délutántól északnyugaton, később az Észak-Dunántúlon, főváros térségében, estétől pedig az Alföld középső, majd északkeleti részein döröghet az ég. Az esti, késő esti időszakban akár nagyobb számban is várható zivatartevékenység, akkor felhőszakadás is lehet.

A zivatarokat az intenzív csapadék mellett lokálisan viharos szél (60-80 km/h) és jégeső is kísérheti.

aszály
Az aszály egyre nagyobb kockázatot jelent a földeken – fotó: Shutterstock

Agrometeorológia – Fokozódó csapadékhiány

Idén elmarad a medárdi esős időjárás: a június, az általában a legmagasabb csapadékösszegű hónapunk, eddig igencsak száraz, és a következő 6-8 nap során sem várható kiadós, áztató eső.

A talaj egyre jobban kiszárad, már nem csak a felszín közeli, hanem a mélyebb rétegek is. A kórokozók elleni védekezésben és az érésben levő gyümölcsök számára jól jön a száraz idő, a szántóföldi növényeinknek viszont, főleg a nyári kapásoknak, óriási szüksége lenne a csapadékra.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálod az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.