A jövő hétre állhat vissza a hőmérséklet a télies szintre. A talaj fölső egy méteres rétege az ország döntő részén telített nedvességgel, mezőgazdasági szempontból újabb csapadékra egyelőre nem lenne szükség.  Annál is inkább, mert helyenként áll a víz a földeken, márpedig a következő napokban akár komoly csapadék is hullhat – írja az OMSZ agrármeteorológiai jelentése.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt még bírja a vízborítást, de öt fok fölött már csak nagyjából három hétig. Az elmúlt napokban előfordult komolyabb mínuszokra már nagy szükség volt, hiszen ez gondot a növényeknek nem okozott, viszont a kártevők és a kórokozók mennyiségét csökkentette. Növényvédelmi szempontból tehát nagyon jól jött a hideg.

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékábana talaj fölső egy méteres rétegében 2021. január 20-án (%)

Pénteken az ország nagyobb részén a napsütést sok magasszintű felhőzet szűri, de napközben főként az északi, északkeleti harmadban, majd estétől az nyugati, délnyugati vidékeken nagyobb területen lehet vastagabb a felhőzet, arrafelé szórványosan kisebb eső is várható. Estétől a nyugati, délnyugati tájakon is felhősödés kezdődik, gyenge csapadék ekkor már arrafelé is előfordulhat. Sokfelé lesz erős, kezdetben főleg a Dunántúlon viharos a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +9 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 10 és 17 fok között valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A következő 6-8 nap során nagyon változékony, vasárnapig igen enyhe, tavaszias időre számíthatunk. Péntektől a sok felhőből többször várható csapadék. A nagyobb mennyiség majd vasárnap-hétfőn valószínű, eleinte esővel, majd egyre többfelé hóval. Hétfőre lehűlés érkezik, visszatérnek a télies hőmérsékletek. Összességében jövő csütörtökig (ha a hétfőre várható légörvény pályája a jelenlegi számítások szerint alakul) akár 10-30 mm csapadék is hullhat.

A talajfagy országszerte fölenged a hét végére, a beszivárgást tehát ez nem fogja akadályozni. A szombatig várható túlságosan enyhe idő (10 fok fölötti maximumok) azonban a növényi kultúráknak már nem kedvező.A nappalok hossza egyre gyorsuló ütemben nő, a következő egy hét során mintegy 18 perccel lesz hosszabb a világosság.

Aktuális időjárás előrejelzés, 24 órás, 5 és 30 napos, település szerinti bontásban, felhőkép, radar, műhold, csapadék és hőmérséklet térkép az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: Benke Stefan