Hazánkban nagyon sok időjárásjósló nap van. Ezekre pedig érdemes odafigyelni, hiszen nem véletlen, hogy elődeink jelentősnek ítélték meg ezeket a napokat a jövő időjárására vonatkozóan. Június 8-a, Medárd napja, fontos időjárásjósló nap. A közhiedelem szerint, ha ezen a napon esik az eső, az bizony negyven napon át esni fog. Ha viszont nem esik, akkor negyven napnyi szárazság vár ránk.

Ha esik, ha nem, hatással van a mai nap a következő időszak időjárására

A bukovinai magyarok szerint ezen a napon kezdődött az özönvíz, míg mások úgy tartják, Medárd napján mindig vízbe fúl valaki, ezért nem is mentek ezen a napon fürödni. Viszont a lovaknak jót tett az aznapi víz, mert úgy vélték, ha megitatják vele a lovakat, azok nem lesznek rühesek.

Ha Medárd napján napsütéses az időjárás, édes lesz a bor, de ha esik, akkor bizony savanyú bor várható. Máshol úgy vélik, ha esik, az rossz szőlőtermést ígér, de bőségesen lesz majd széna. A csallóközi falvakban Medárdkor vetették el a lent, hogy ne legyen gazos, míg máshol ezen a napon kaszálták a szénát.

traktor

Ha Medárd napján esik, akkor lehet, hogy 40 napig esni fog. Fotó: Pixabay

A hagyomány, és ami mögötte áll

Szent Medárd frank származású, katolikus püspök, a flandriaiak megtérítője volt. Úgy tartják, hogy gyermekként egy feje felett szálló sas védte meg őt az esőtől. Amikor azután felnőtt, egy hangosan mulatozó társaságot szeretett volna lecsendesíteni, ám ők nem hallgattak a jó szóra, így Medárd esőért imádkozott, majd az elképesztő erővel hullott alá, és 40 napon át nem is hagyta abba, így a mulatozók végül kénytelenek voltak befejezni a hangosodást.


A hagyomány szerint óvatosan kell bánni a mai napon a kakasfürdetéssel, hiszen ha a tollas barátunkat megfürdetjük, azonnal szakadni kezd az eső. De a legtöbb legenda mögött, így a Medárd napi esőzés mögött is áll némi tudományos magyarázat.

Júniusra a szárazföld belső területei már erőteljesen felmelegednek, mely meleg levegő felfelé áramlik. A felfelé áramló meleg levegő helyére párás, tengeri áramlatok érkeznek, amelyek záporokkal, zivatarokkal hoznak változékony időt. Így hát nem véletlen, hogy ez a 40 napos időszak a legtöbbször bővelkedik esőzésekben. Vajon idén is így lesz? 40 nap múlva már egészen konkrét választ tudunk adni rá!