A talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok) a napraforgó- és kukorica-vetések időszakában húzódnak fel a talaj felsőbb rétegeibe (1.ábra), és képesek óriási gazdasági károkat okozni (2.ábra).

1. ábra

1.ábra: A drótférgek függőleges mozgása. (Jermi és Balázs 1990.)

2.ábra A talajlakó kártevők óriási károkat képesek okozni a tavaszi vetésekben (Zala megye, 2012 és Borsod megye, 2016).

Hatékony rovarölőszeres csávázás hiányában tehát mindenképpen érdemes a talajfertőtlenítés alkalmazása. A talajlakó kártevőkkel szemben a vetéssel egy menetben kijuttatható talajfertőtlenítő szerek közül csak a gázosodó tulajdonsággal rendelkezők kínálnak biztonságos megoldást.

A Kentaur® 5 G mikrogranulált talajfertőtlenítő szer hatóanyaga a klórpirifosz, amely gyakorlatilag a hatáshelyen előforduló összes kártevő ellen hatékony, gyors és biztonságos védelmet nyújt. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével kontakt módon fejti ki a hatását.

A kártevők gyérítése mellett fontos szempont a csírázó növények kezdeti optimális tápanyagellátása, amely meghatározza a gyökértömeg kialakulását és a növények kezdeti fejlődésének intenzitását. Ennek egyik előnye, hogy a gyors kezdeti fejlődés elősegítésével a növény hamarabb eléri azt a fejlettségi stádiumot, amikor már kevésbé tudják károsítani a talajlakó kártevők. Ezen hatás eléréséhez és a kezdeti kritikus fejlődési időszak hatékony áthidalásához biztosít megoldást a startertrágyázás.

A vetéssel egy menetben kijuttatott, kiváló oldékonysági tulajdonságokkal rendelkező mikrogranulált startertrágya azonnal elérhető és felvehető a fejlődésnek induló csíranövény számára (3.ábra).

kép

3.ábra A 15 kg/ha-os Radistart startertrágya hatására (balra) nagyobb a gyökérzet, kirobbanó a korai fejlődés.

Ilyen startertrágya a Radistart Turbo, amely 10 %-os részarányban tartalmazza az Amalgerol* talaj- és növénykondicionáló készítményt. A Radistart Turbo startertrágyázás előnyei a következőkben foglalhatók össze:
- azonnal oldódó és felvehető magas foszfortartalmat biztosít a csíranövénynek;
- erőteljesen segíti a növény gyökérrendszerének és kezdeti vegetatív szerveinek fejlődését;
- áthidaló tápanyagfelvételi megoldást biztosít átmeneti lehülés, vagy stressz esetén.

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei, az Amalgerol* a Hechenbichler GmbH márkaneve.