Országos előrejelzés: vasárnap estig

Többnyire erősen felhős vagy borult idő várható. Délutántól nyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, majd ott gomolyfelhők képződnek. Elszórtan várható eső, zápor. Északon, északkeleten változó halmazállapotú csapadék is előfordulhat, a magasabban fekvő helyeken havazás, átmeneti gyenge ónos eső is lehet. A délire forduló szél néhol megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 4 és 10 fok között valószínű, de északkeleten ennél néhány fokkal hidegebb lesz. Késő estére -2 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

tél

A szélvédett, fagyzugos részeken gyenge fagy is lehet – fotó: pixabay.com

Országos előrejelzés: vasárnap estétől hétfő reggelig

Közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, délnyugaton lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, északnyugatról délkelet felé haladó záporok alakulhatnak ki, kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A nyugati, délnyugati szél néhol megélénkül, az intenzívebb csapadékgócok környezetében egy-egy erős széllökés sem kizárt.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a szélvédett, fagyzugos részeken gyenge fagy is lehet.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.11.20. hétfő éjfélig

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenségnek kicsi az esélye, azonban ma estétől hozzávetőlegesen a Győr-Békéscsaba városok sávjában a záporok mellett kis eséllyel az ég is megdörrenhet.

Ma napközben az Északi-középhegység magasabban fekvő (hozzávetőlegesen 500 m feletti) területein gyenge havazásból vékony hólepel (lepel - 1, 2 cm) összejöhet. Késő délutántól ezeken a területeken nyugat felől a havazást gyenge ónos eső, esetleg fagyott eső válthatja fel.

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság időjárását egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, ott párás, ködös az idő. Emellett az Ibériai-félszigeten szintén magasnyomású képződmény miatt időjárási szempontból eseménytelen, száraz napokat élhetnek át az ott élők. Ugyanakkor a Fekete-tenger térségében egy ciklon okoz sokfelé esőt, záport, néhol zivatart is, egyes part menti tájakon 50-80 mm körüli csapadékösszeget is regisztrálnak. Ezen kívül Északnyugat-Európa fölött örvénylik egy alacsony nyomású képződmény, amely fokozatosan a kontinens belső területei felé halad, és frontrendszere mentén sokfelé esőt, záport, vegyes halmazállapotú csapadékot jelentek. E frontálzóna vasárnap éri el hazánk térségét, így elszórtan kell az előbb felsorolt csapadékfajtákra, de elsősorban esőre, záporra számítani – írja az MTI

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.