Az éjszaka első felében a Dunántúlon még előfordulhat zápor, zivatar, majd mindenhol megszűnik a csapadék és általában gyengén felhős lesz az ég. A szél a zivatar környezetében viharossá erősödhet, másutt mérséklet marad. A minimum-hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul.

Az elmúlt tíz napban voltak olyan területek, ahol a csapadékmennyiség meghaladta a 60 mm-t és megint voltak olyan területek is, ahol egy csepp eső sem hullott.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Május végén, valamint június elején a Dunántúlt, illetve az Alföld nyugati, délnyugati tájai jelentős csapadékot kaptak, így arrafelé az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként még számottevő többletet mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest még úgy is, hogy az elmúlt napokban a talajok alapvetően száradtak.

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon – Fotó: OMSZ

Ugyanakkor a talajok nedvességtartalma egyre nagyobb területen csökken a kritikus 40%-os alá a felső félméteres talajrétegben a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában. A keleti országrészben pedig ez az érték már igen nagy területen a 30%-ot sem éri el. Ezeken a területeken nagyfokú az aszály.

Aszály

Aszály – Fotó: OMSZ

Növények állapota


Milyen idő várható?

A következő napokban napos, száraz, forró idő várható. Csapadékra alig van kilátás, csak elszórtan lehetnek záporok. A talajok száradására lehet számítani orszgászerte és nőni fog a súlyos aszállyal érintett területek nagysága is.

A napi maximum-hőmérsékletek 35-38 fok közelében alakulnak majd. A magas hőmérsékletekhez alacsony, a legmelegebb órákban 30% alatti páratartalom társul, a déli, délutáni órákban minden nap légköri aszály várható.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Pxfuel