Az éjszaka általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég. A záporok, zivatarok az éjszaka első felében mindenütt megszűnnek, de hajnalban északon egy-egy gyenge zápor újra kialakulhat. Többfelé párássá is válik a levegő, helyenként köd is képződhet. A szél gyenge marad.

A minimum-hőmérséklet többnyire 1 és 8 fok között alakul, de több helyen talajmenti fagyra, sőt a hidegre hajlamos helyeken gyenge légköri fagy is számítani kell.

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén 20 mm-t meghaladó eső hullott, de délen és keleten nagy területen esett 30-40 mm-t meghaladó mennyiség is.

Csapadékösszeg

Csapadékösszeg – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege szintén jelenős területen haladja meg a sokéves átlagot, illetve szintén nagy területen mutat csak kismértékű hiányt.

Csapadékösszeg-anomália az elmúlt 30 napon

Csapadékösszeg-anomália – Fotó: OMSZ

A felszín közeli talajréteg országosan telített, de egyre jobban átnedvesednek a középső és a mélyebb rétegek is.

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség – Fotó: OMSZ

A mezőgazdasági aszály országszerte megszűnt.

Péntektől jelentős lehűlés kezdődött. A hőmérséklet elmarad az ilyenkor szokásostól. Ma reggelre országszerte 10, sokfelé 5 fok alá csökkent a hőmérséklet. Nógrádban helyenként 0 fok alatti hőmérsékletek is voltak.

Növényeink állapota

  • A kukorica betakarítása folyik, bár a súlyos aszállyal érintett területeken már a nyáron lesilózták.
  • Az elmúlt hetek csapadékos időjárása szükséges volt az őszi vetés előkészítéséhez.
  • A repce a bőséges csapadék hatására megfelelően fejlődik.
  • A gyomok is gyors növekedésnek indultak, és a gombás megbetegedéseknek is kedvezett a megnövekedett páratartalom.

Időjárás-előrejelzés

Újabb csapadékhullám érkezik. Pénteken csak északkeleten lehetnek futó záporok, a szombaton napos időre van kilátás, majd vasárnaptól megnövekszik a felhőzet és hétfőtől országos, kiadós csapadék valószínű.

A jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20 mm-t meghaladó eső.

A héten péntek és szombat éjjel lehet a leghidegebb, többfelé alakulhatnak ki talajmenti fagyok, sőt a fagyzugos helyeken már 2 m-es magasságban is előfordulhat rövid hajnali fagy.

Vasárnaptól melegszik majd az idő egészen csütörtökig, amikor újabb lehűlés kezdődik.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Kovács Péter