Az ország jelentős részén az elmúlt héten is száraz, csendes, őszi időben lehetett haladni a még hátralevő talajmunkákkal. A talajok őszi feltöltődése azonban nehezen haladt eddig, a mélyebb talajrétegekben jelentős a nedvességhiány, aminek az őszi-téli időszakban kellene pótlódni. A következő tíz nap során időjárási frontokban bővelkedő, csapadékos időszak elé nézünk, amikor már a mélyebb talajrétegekbe is juthat a nedvességből, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Csapadék

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén elmarad a sokéves átlagtól, az eltérés északnyugaton és az Alföld déli részén sokfelé még a 30 mm-t is meghaladja. Az alacsony párolgás miatt azonban a talajok nedvessség-tartalma nem változott az elmúlt egy hét során lényegesen.


A felső 50 centiméteres réteg továbbra is meglehetősen száraz a Tiszántúlon és a Jászság térségében. Az 50-100 cm-es talajréteg nedvességtartalma a Dráva-mente és az Őrség kivételével országszerte igen alacsony.

Mennyi csapadék várható?

A hét végéig sok lesz a felhő, és több hullámban csapadékra is lehet számítani. Az északi és nyugati területeken lesz a leghidegebb, ezért ott az esők és záporok mellett havas eső és hó is várható, bár utóbbi főként a hegyvidéki területeken lesz jellemző.

Jövő hétfő reggelig összesen körülbelül 5 és 30 mm közötti csapadékra van kilátás, keleten 5-15 mm, a Dunántúlon 15-30 mm valószínű.

hóesés

Hóesés Vas megyében 2021. november 26-án – Fotó: Agroinform

Hőmérséklet

Az utóbbi napokban az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, de nagy eltérések voltak a minimumok és a maximumok értékeiben is. A legmagasabb hőmérsékletet múlt szombaton mérték, akkor hajnalban is csak kevés helyen süllyedt fagypont alá a hőmérséklet.

A jelentősebb fagyok szerdán és csütörtökön reggel érkeztek meg, ekkor már országszerte -3, -6 fokos reggeli fagyok voltak jellemzőek, de a fagyzugokban -8, -10 fok is előfordult.

Várható-e további lehűlés a következő napokban?

A felhős időnek köszönhetően enyhébbek lesznek a reggelek, bár pénteken és szombaton még sokfelé fagyni fog, de -4 fok alatti hőmérsékletek már nem lesznek jellemzőek, vasárnap pedig csak estétől hűl ismét fagypont alá a levegő.

A maximum értékekben nagy különbségek várhatók az ország nyugati, északnyugati és keleti, délkeleti tájai között, míg előbbi helyeken nem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet, utóbbi helyeken a 10 fokot is meghaladják a maximumok a hétvégén.

Többnyire jó állapotban vannak az őszi vetések

Az őszi betakarítási és vetési munkák az ország legnagyobb részén már befejeződtek, a legtöbb helyen száraz időjárás kedvező feltételeket teremtett ehhez. A talaj felső rétegei elegendő nedvességet tartalmaznak az őszi vetések számára. A repce általában jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek. Az őszi árpa is zöldell, és a még október elején elvetett búza is jellemzően jó állapotban van. Az őszi mélyszántás elvégzéséhez többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!