Ilyen lesz az idő péntek reggelig

A Tiszántúl felhősebb részeinek kivételével az ország nagy részén általában gyengén felhős, derült lesz az idő. A felhősebb tájakon hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat, máshol nem várható csapadék. Az Észak-Dunántúlon erős, az éjszaka második felétől viharos széllökésekre is lehet számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -6 fok között alakul, a szeles tájakon fagypont felett maradhat a hőmérséklet, de a szélvédett, illetve kevésbé felhős, hófödte részeken -10 fok alá is csökkenhet.

Figyelmeztetések péntekre

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint tartós, 6 óránál több ideig tartó sűrű köd várható az ország északkeleti megyéiben:

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t az alábbi megyékben:

Jól jött a hideg

Növényvédelmi szempontból mindenképpen jól jött a hideg, nehezíti a kártevők áttelelését, ugyanakkor nem alakultak ki olyan fagyok, amik károsítanák az ismét mély nyugalmi állapotba került vegetációt, olvasható az OMSZ agrometeorológiai elemzésében.

Szombaton délkelet felől egy mediterrán ciklon csapadéksávja jelentős jelentős havazást okozott a keleti megyékben, aminek köszönhetően vasárnap reggelre az Alföld déli részén és a Tiszántúlon összefüggő, 3-13 cm-es hóréteg alakult ki.

A tiszántúli hótakaró szerdára néhol 15 cm vastagságúra duzzadt, ami kedvező volt a szántóföldi növények erős fagyoktól való védelme szempontjából, míg a Dunántúlon inkább csak foltokban volt jellemző hó.


Az északi országrészben, az Alföld nyugati, északnyugati részén valamint a Kelet- és a Nyugat-Dunántúlon azonban egyáltalán nem hullott csapadék az elmúlt egy hétben.

A talajok többnyire 2-10 centiméteres mélységben vannak átfagyva, de a hóval nem borított kiskunsági tájakon a homokos talaj 20 centiméternél is mélyebben átfagyott.

Az őszi vetések többnyire jó állapotban vannak. A repcére a legtöbb helyen jól fejlett táblák a jellemzőek. Az őszi árpa és búza is kellően megerősödött az ősz folyamán ahhoz, hogy gond nélkül elviselje az elmúlt napok -10 és -15 fok közötti éjszakáit a hótakaró által nem védett területeken is, szépen zöldellnek az őszi kalászosok táblái.

Az ország egyes területein 10 cm-es hóréteg is kialakult – Fotó: Agroinform/Gáspár Elizabet

Kilátások a következő egy hétre

  • Az előttünk álló egy hétben nagyrészt száraz időre van kilátás.
  • Éjszakánként főként keleten, északkeleten képződik zúzmarás köd.
  • Hétfőtől már több lesz a felhő fölöttünk, hétfőn és szerdán főként északkeleten, míg kedden többfelé várható kis mennyiségű vegyes halmazállapotú csapadék.
  • Az északnyugati szél pénteken és szombaton a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lesz élénk, majd  a jövő hét elején helyenként viharossá fokozódik.
  • Az elmúlt napokhoz képest kissé megenyhül az idő, a -10 fok alatti hidegek nem lesznek jellemzők.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!