Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel közölte az MTI-vel, hogy egyelőre nem okoz nagy problémát a havazás az országban, az átlagosnál kicsit több műszaki mentéshez kell vonulniuk a tűzoltóknak. Dóka Imre arra figyelmeztetetett, hogy senki ne induljon útnak téli gumi és elegendő üzemanyag nélkül.

Járókelő a budapesti Március 15. téren a hósesés után

Járókelő a budapesti Március 15. téren a hósesés után 2021. január 14-én. A háttérben az Erzsébet híd  látható – fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint – a 300 méternél magsabban fekvő települések közül – a Veszprém megyei Hárskúton 10 centiméteres hóréteg képződött.

Havat takarít a járdáról egy férfi Gyálon

Havat takarít a járdáról egy férfi Gyálon 2020. január 14-én – fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az alacsonyabban lévő területek közül a Somogy megyei Kutason mérték a legnagyobb, 7 centiméteres hóvastagságot. Néhány településen regisztráltak még 5-6 centiméteres hómennyiséget, de jellemzően ennél kevesebbet mértek. A budapesti mérőállomásokon is jellemzően hólepel vagy maximum 1 centiméteres hóréteg alakult ki.

Havat takarít le a járdáról egy nő a behavazott XI. kerületi Bártfai utcában

Havat takarít le a járdáról egy nő a behavazott XI. kerületi Bártfai utcában 2021. január 14-én – fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggel a Facebook-oldalán azt írta: napközben szakadozni kezd a felhőzet, megerősödik, viharossá fokozódik a szél, és egyre inkább keleten várható hózápor, kisebb havazás.

Járókelő a behavazott Március 15. téren

Járókelő a belvárosi Március 15. téren a hósesés után 2021. január 14-én – fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtökre a havazás miatt Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Somogy és Zala megyében az ónos eső veszélye miatt figyelmeztetnek.

Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére pedig az erős szél miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Aktuális időjárás előrejelzés, 24 órás, 5 és 30 napos, település szerinti bontásban, felhőkép, radar, műhold, csapadék és hőmérséklet térkép az Agroinform.hu Időjárás rovatában!