Csütörtök

A változó mennyiségű gomolyfelhőzetből a Dunától keletre nagyobb számban alakulhat ki zápor, néhol zivatar. A nyugati országrészben ugyanakkor több lesz a napsütés, és csak elvétve valószínű zápor. Az északi, északnyugati szél többfelé élénk lesz, záporok, zivatarok mentén átmeneti szélerősödés is előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható

A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között várható – ábra: OMSZ

A Dunától keletre alakulhatnak ki nagyobb számban a záporok mellett zivatarok, a Dunántúlon kisebb ezek előfordulási esélye. Az erősebb cellákat intenzív csapadék (ált. 10-20 mm), átmeneti szélerősödés és apró szemű jég kísérheti. Az éjszakai órákban a zivatargócok számossága határozottan csökkenhet.

Péntek

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütésre, száraz időre számíthatunk, főleg a Dunától keletre néhány zápor előfordulhat. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. Hajnalra általában 2 és 8 fok közé, néhol fagypont közlébe csökken a hőmérséklet, talajmenti fagy több helyen is lehet. A csúcshőmérséklet 15 és 20 fok között várható.

Szombat

Átmenetileg megnövekszik a fátyolfelhőzet, majd az alacsonyabb szinteken is egyre vastagabb felhők érkeznek. A nap második felében már lehetnek kisebb-nagyobb szakadozások a felhőtakaróban. Hajnalban helyenként pára, köd képződhet. Számottevő csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szelet több helyütt élénk lökések kísérhetik. Hajnalban jobbára 1 és 8, délután 16 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Agrometeorológia: a héten már megjelenhetnek az első fagyok

Az előző hét második felében érkezett frontrendszer hazánk döntő részére jelentős csapadékot és markáns lehűlést hozott. Az aszály gyakorlatilag megszűnt az országban, az elmúlt 30 nap során nagy területen a 100 mm-t is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, mely sokfelé kétszerese, háromszorosa az átlagnak. A kikelt repcére és az őszi kalászosok vetésére ez nélkülözhetetlen volt. A hét végére érkezett hideg levegőnek bőven van utánpótlása, a szél mérséklődésével és a felhőzet csökkenésével többfelé megjelenhetnek az első őszi talajmenti fagyok.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában.

Indexkép: Laza Bence