Az ország területén sok felé kialakult belvíz miatt vasárnap is kényszerpihenő vár a gazdákra – így marad a műhelymunka, vagy a gépek karbantartása és csinosítása.

Várható időjárás vasárnap estig

Általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. A szombat délutáni hosszabb napos időszakok után vasárnap északkeleten huzamosabb ideig borult maradhat az ég. Helyenként előfordulhat eső, zápor. A délies szél napközben többfelé megélénkül, szombaton a Dél-Dunántúlon megerősödik, vasárnap a Kisalföldön és az Alpokalján viharossá fokozódik.

  • A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
  • A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 15 és 20, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység területén 9, 14 fok között valószínű.

Kiváló idő traktormosásra – fotó: Méhész Imre

Időjárási helyzet Európában

A Kelet-európai-síkság időjárását anticiklon alakítja, amelynek keleti felén kevesebb, nyugati részén több felhő borítja az eget. A térséget hideg levegő tölti ki, a csúcshőmérséklet többnyire fagypont alatt, az Ural előterében -10 fokhoz közelebb alakul. Hasonlóan zord idő csak Lappföldön, illetve Skandinávia északi részén van, azonban arrafelé kis mennyiségű havazás is előfordul.

Nyugat-Európa időjárását hatalmas kiterjedésű ciklon határozza meg, amelynek középpontja az óceán felett, nem messze a Bretagne-félszigettől figyelhető meg. A ciklon melegfrontja Nagy-Britannián, Németországon át Csehország felé húzódik, amely mentén sok a felhő, többfelé esik az eső, de a csapadék mennyisége inkább csak az óceánhoz közeli területeken haladja meg kevéssel az 5 mm-t.

A melegfronttól északra többnyire 3 és 7, délre 10 és 16 fok között alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet, de Dél-Spanyolországban 20, 23 fok is előfordul. A ciklonhoz kapcsolódó hidegfront a Pireneusi-félsziget nyugati felénél található. Ennek mentén, illetve a front előtt a meleg légtömegben sokfelé alakul ki záporos csapadék, amelyből lokálisan 20-30, Portugáliában helyenként 70-110 mm csapadék hull.

Vasárnap estig a Kárpát-medence is ennek a légörvénynek az előoldalán foglal helyet, dél felől meleg, váltakozó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek, többnyire felhős idő várható kevés csapadékkal.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.