A Generali-Providencia biztosító 2010-ben több mint 2500 bejelentést regisztrált tűz-, jég- és viharkárok miatt, amelyekre közel 2,2 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak.

A tavasz beköszöntével megkezdődtek a mezőgazdasági munkák, és a kistermelők, gazdák is javában szorgoskodnak kertjeikben, gyümölcsöseikben. Ám a majdani termést a tavaszi – nyári hónapokban még számtalan veszély fenyegeti. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az április és a május rendkívül szeszélyes, és a nyári hónapokban is bármikor lecsaphat a pusztító jégeső és a vihar. Megoldást jelenthet a gyümölcsösök tavaszi fagy-katasztrófa biztosítása, de jól jöhet, ha a növényeket a gazdák jég-, vihar- és fagykár, illetve homokverés ellen is biztosítják, hogy ne vesszen kárba az egész éves gazdálkodás eredménye. Növénykárokra május végéig még köthető mezőgazdasági biztosítás.

Az állattenyésztéssel foglalkozóknak érdemes lehet teljes állatállományukat is biztosítani a különböző természeti csapások - tűz, vihar, villámcsapás, árvíz, földcsuszamlás vagy kőomlás okozta károk - ellen, de a biztosítási védelem kiterjed ismeretlen járművel való ütközés miatti elhullásra és kényszervágásra is. Emlékezetes lehet a tavaly nyáron Mezőhegyesen tomboló elsöprő vihar, ahol lovakat szedett áldozatul a pusztító természeti jelenség. Ha valaki nagy értékű állatot szeretne biztosítani, akkor erre is van lehetősége a Generalinál: nagy értékű lovak, szarvasmarhák, tenyészjuhok, tenyészkecskék, tenyészsertések és kutyák is biztosíthatóak.

„A Generali biztosító 2010-ben több mint 2500 bejelentést regisztrált mezőgazdasági tűz-, jég- és viharkárok miatt, amelyekre közel 2,2 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak.”
– mondta Hajas Gábor, a Generali-Providencia Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője. „Nem érdemes kockáztatni és a néhány ezer forintos biztosítási díjon spórolni, hiszen például a búza és a kukorica esetében már hektáronként kétezer forintért is köthető biztosítás jég, tűz, villámcsapás és földcsuszamlás okozta kárra. Ha pedig belegondolunk abba, hogy egy ekkora területen csak a kombájnnal való aratás 15 ezer forintba is belekerülhet, látjuk, hogy tényleg elenyésző a biztonság ára” – hangsúlyozta a szakember.

Érdemes gondoskodni a mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó épületekről, berendezésekről, raktáron lévő terményekről és a mezőgazdasági gépekről is. A mezőgazdasági vállalkozások speciális eszközire - erőmunkagépek, telepített öntözőberendezések – is köthető biztosítás.

Az erdőtulajdonosok a terület nagyságától függően a tűz és árvízkárra, a fakidőléssel járó természeti jelenségekre, valamint az úgynevezett befejezetlen erdőtelepítésekre is köthetnek biztosítást.