Szeptember hónapban a meteorológiai évszakbeosztás szerint, már őszi hónapnak tekinthető. Időjárásában azonban igen gyakran érződik még a nyárias jelleg, nem ritkán harminc fok fölötti hőmérséklettel. Ugyanakkor előfordulhatnak már fagyok is a hónap vége felé. A hónap átlaghőmérséklete csaknem 5 °C-kal alacsonyabb az augusztusi értéknél. A nappalok hossza és a napmagasság is jelentősen rövidül a hónap folyamán. A legszembetűnőbb időjárási változás az előző hónaphoz képest, a gyors iramú hőmérséklet csökkenés mellett, a felhőzet  és a csapadék mennyiségének csökkenése. Ez a klimatikus feltétel sajnos tovább súlyosbíthatja az idei katasztrofális szárazságot. Az egyedüli kedvező feltételt az jelenti a hónap időjárásában, hogy csökken a párolgás, azaz a kiadási oldal mérséklődik a nyári értékekhez képest. Már ennek eredményeként is javulhat a vízmérleg. A hónap nagy részében egyébként nyugodt, csendes az időjárás, aránylag ritka a heves zápor illetve zivatar kialakulása, de természetesen erre találhatunk példát.
 
Európa áramlási mezejére az Azori-szigeteki magasnyomás kiépülése illetve stabilizálódása jellemző. Ennek az lesz az eredménye, hogy blokkolódik Ny-K-i áramlás. Olykor 3-4 hétig is alig mozdul a levegő. Azaz az Óceán felől nem, vagy csak nagyon ritkán érkeznek nedvesebb páradúsabb légtömegek. Szárazabb szeptemberben – ilyen volt az 1986-os-  előfordulhat, hogy egyáltalán nem hullik csapadék, míg nedvesebb szeptemberi időjárásnál, mint 1931-ban, akár 150 mm-nyi csapadék is hullhat, azaz minden második harmadik napon kiadós zápor áztathatja a földeket.   
 
Az utóbbi 50 év legmelegebb szeptemberi hőmérsékletét 1987 szeptember 14-én mérték. Az ország számos pontján 34 °C körüli értékeket mutattak a hőmérők. Míg a leghidegebb szeptemberi hajnal 1977 szeptember 29-én virradt ránk, amikor is -4 °C-ig süllyedt az ország nagy részén hőmérséklet.
 
 
A napi  átlaghőmérséklet a hónap eleji 17 °C-ról 13 °C-ra csökken. A csökkenés mellet megfigyelhető kisebb mértékű ingadozások  a nedvesebb, illetve szárazabb időszakok előfordulásának köszönhetők.
 
Hőmérséklet visszaesés jellemző a sokéves átlagok alapján szeptember 7-én, 14-18, 25-29 között. Ezek a hűvösebb periódusok gyakoribbak és hosszabb ideig tartanak, mint a felmelegedések. Szeptember 1-3, 8-12, 19-23 között a sokéves átlag alapján kisebb mértékű felmelegedés figyelhető meg.
 
A napi maximum hőmérsékletek a hónap elején általában 24 °C körül fordulnak elő, míg a hónap közepétől egyre ritkábban számíthatunk 20 fok feletti értékekre. A hónap során átlagosan 1 olyan napra számíthatunk, amikor 30 °C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála. Egyes években, mint például 1994-ben a hónap folyamán 7 nap mértek 30 °C fölötti hőmérsékleti értékeket.  
 
 A nappalok rövidülése tovább folytatódik a hónap folyamán. A hónap eleji 13,5 órás nappal hosszúság a hónap végére 11,5 órára csökken. Szeptember 23-án, az őszi napéjegyenlőség idején 12-12-órás a nappal és az éjszaka hossza.
 
A napsütés havi mennyisége a síkvidéki területeken 200-210 óra közötti. A napsütéses órák napi összege 7-8 óráról 5-6 órára csökken a hónap folyamán. 8 órás napfénytartamokra számíthatunk szárazabb, illetve 6 órás napsütésre nedvesebb időszakokban.
 
A hónap folyamán a sokéves átlagok alapján legkevesebb napsütés 12-én, 17-18-án, 23-26 között illetve 29-én fordul elő. Ekkor a napi napfénytartam értéke általában 5-6 óra közötti.
 
A felhőzet előfordulási gyakorisága átlagosan 35-40%-os. A csapadék mennyisége az Alföldi területeken általában 45-50 mm között alakul. Azokban az években, mikor 30 °C körüli hőmérsékleti értékek fordulnak elő, mint például 1964 szeptemberében, magas hőmérséklet miatti nagy légköri labilitás kedvez a heves záporok és zivatarok kialakulásának. 1964 szeptember 7-én Debrecenben és környékén 70 mm-nyi eső hullott egyetlen nap leforgása alatt.
 
Az Alföld területén átlagosan 7 csapadékos nap fordul elő augusztusban ebből rendszerint kettő zivataros. 1996-ban azonban 16 nap fordult elő csapadékhullás, míg 1961-ben és 1986-ban egyetlen csapadékos nap sem volt a hónap során.
 
A sokéves átlag alapján, legnagyobb valószínűséggel 1-én, 4-6 között, 12-én illetve 17-én hullik csapadék. Szeptember 11-én, 26-án, és 29-én csekély, 20%-os valószínűség alatti a csapadék hullásának esélye.
 
Lakatos László