Ezek a csúszómászó állatok védekezés nélkül Skócia búzatermesztésében 25 millió, a repcetermesztésben pedig 18 millió font-sterling veszteséget okozhatnának évente. Ebben az évben a szárazabb nyár hatására várhatóan csökken az aktivitásuk, de a gazdák így sem érezhetik biztonságban az őszi vetésű kultúrákat – írja a farminguk.com.

Sokat segít a védekezésben, ha eső után csapdákat állítunk a csigák befogására, és müzliből egy evőkanálnyit a csapdák szájához helyezve csalogatjuk oda a csigákat, így a nyomonkövethetjük a csigák elszaporodását és megtervezhetjük a szükséges védekezést. A szakértők szerint a müzli a legjobb módszer a kártevők csapdába ejtéséhez, de megfelelő a csirkehús vagy valamilyen más száraz eleség is.

csiga

Csapdákat állítva felmérhetjük a veszélyt – fotó: Pixabay

Érdemes megszámolni az egyes csapdákban elfogott csigákat, és ha azok száma nem haladja meg az ötöt, akkor a következő tavasszal nem kell tartani a csigák kártételétől. Ha viszont csapdánként a csigák száma átlagosan meghaladja az ötöt, főleg, ha a körülmények kedveznek a kártevőnek (nyirkos talaj, nedves éjszakák), akkor a következő télen a kártevő már károsíthatja az őszi búzát.

A szakértők szerint ott, ahol várható csigakártétel, sokat segít a megfelelő talajművelés és magágykészítés, illetve az őszi gabonák mélyebbre vetése is hatásos lehet.