Ma éjszaka többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég, legfeljebb a déli megyékben lehet átmenetileg több felhő. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, nyugati szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között várható.

Pénteken napos idő valószínű gomoly- és fátyolfelhőkkel, csapadék nélkül. Az északnyugati, nyugati szél megélénkül, többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 27 és 30 fok között valószínű.

Szélsőséges volt a csapadékeloszlás

A mögöttünk álló hét csapadékeloszlásának tekintetében elég változatos képet mutat az ország. Általában véve csapadéknyom és 20 mm közötti mennyiség hullott, de a Dunántúlon többfelé valamint a délkeleti országrészben ennél jóval több esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket ismét elkerült a csapadék, így a Nyírség, a Hajdúság, a Hernád mente, a Mezőföld és a Kiskunság egyes részein csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak.

Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön illetve északkeleten is sáros a talaj, a Körösök mentén ismét megjelent a belvíz. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A csapadék által nem érintett tájakon azonban komoly gondot okoz a szárazság, a repedezett talaj. A következő napok jellemzően száraz időjárása ezeken a területeken az aszály fokozódását, míg máshol a talaj felszáradását eredményezi majd.

bála

Száraz, napos időre számíthatunk – fotó: Agroinform.hu

Jól haladhatunk a betakarítással a héten

A hét hátralevő részében és a jövő hét első felében is jellemzően napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan alakul ki egy-egy zápor, zivatar de összességében az ország nagy részén a következő egy hétben száraz időre van kilátás. A hétvégétől napközben a legmelegebb órákban légköri aszályra is számítani lehet elsősorban az Alföld területén. A déli, kora délutáni órákban sokfelé megélénkül a szél. A száraz, meleg, szeles időben fokozottan érdemes odafigyelni a tarlótüzek elkerülésére védőszántás alkalmazásával. A maximumhőmérséklet a sokéves átlag körül, 26 és 31 fok körül alakul.

Az országban zajlik a búza aratása, az árpát és a repcét a legtöbb helyen már betakarították. A kukorica zömében a virágzás végén jár, de az Alföld déli részén már elindult a szemfejlődése. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás teljében van, de a Délalföldön már megkezdődött a magképződés. A szőlő a fürtzáródás vége - zsendülés eleje fenológiai fázisban tart. Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehet haladni az előttünk álló napokban.

A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 840 és 940 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat támogatója az Auditker Kft.