Változékony időjárást kell elviselniük a növényeknek

A mögöttünk levő hétvége meghozta a nagyon várt tavaszias időjárást, a napsütést és a meleget. Gyorsan jött a felmelegedés, pár nap alatt a fagyos napok átalakultak kellemes, akár 20 °C-os meleg délutánokká. Csapadék kevés hullott, inkább a napsütés lett a jellemző. Természetesen a melegebb tájegységnek a dél- Alföld bizonyult, ott vasárnap – hétfőn – kedden ismétlődően kellemes meleget tapasztaltunk. Ettől kicsit elmaradt a Dunántúl, főképpen a nyugati határszél hőmérséklete, ott csak 15 – 16 °C köré melegedett a fentebb jelzett napokon.

Csapadék úgy általában kevés hullott, de a hétfő esti zivatar a Dél-Alföldön szinte nyárias hangulatot teremtett. Ezt csak fokozta a Békés megyében lezúduló jégeső. Hozzá kell szoknunk a márciusi-áprilisi hóeséshez, s az ellentétes oldalon a márciusi zivatarhoz, jégesőhöz.

Erre a változásra gyorsan reagáltak a növények, akár a szántóföldeken, akár a kertekben nézzük azokat. Ilyenkor gyorsan élénkzöld színt vesznek fel a telelő növények, duzzadnak a rügyek a fákon, s a díszkertekben kinyílnak az első tavaszi virágok, most pl. egy nap alatt kihozta bimbóit a crocus, s délután már színes foltokban díszlett.

A talaj kicsit lassabban ébred. A gyors hóolvadás nyomán, sok helyen összegyűlt a felszíni víz, kisebb tavakat alkotva.

belvíz

Erre a táblára csak később lehet rámenni – fotó: Agroinform.hu

Az utóbbi pár napban megerősödött a szél, ami segít a talajok szikkadásában. Reméljük a belvizes foltok is egyre inkább zsugorodnak. Természetesen a vízelvezető árkokkal jelentősen gyorsíthatjuk a folyamatot. Ha kicsit előre tekintünk – az OMSZ segítségével –, akkor ismét csapadékos napokat látunk. Remélhetőleg nemzeti ünnepünket megúszhatjuk eső nélkül, de az azt követő napokban bizony egyre több csapadék várható. Ez a csapadék eleinte eső lesz, de aztán havazásba fordul. Ezzel párhuzamosan a hőmérséklet is esik, visszatérnek az éjszakai fagyok, s nappal sem sokkal emelkedik a hőmérő higanyszála 0 °C fölé.

belvíz

Itt segítene a víz levezetése a tábláról – fotó: Agroinform.hu

Kicsit közelebbről vizsgálva növényeinket, az őszi árpát teljes bokrosodás állapotában találjuk, míg az őszi búza – vetésidőtől függően – a bokrosodás kezdete, bokrosodás állapotig jutott el. A gabona állományok kisebb részén megkezdték a műtrágyaszórást, illetve a bokrosodást, oldalhajtások képződését elősegítő hengerezést. Sajnos a területek nagy részére ezzel szemben még nem lehet rámenni (kötöttebb, mélyebb fekvésű területek, belvíz vagy sáros talaj).

búza

Közeleg a búza gyomirtásának ideje – fotó: Agroinform.hu

A korokozók felszaporodásának kedvezett az eddigi enyhe időjárás

Ezt követően az első teendők között a gyomirtások szerepelnek, majd utána pedig a gombaölő szeres kezelések. A levélbetegségek kevésbé jelentek meg az őszi időszakban, de gócokban felfedezhetőek voltak az első tünetek. A kórokozók áttelelését, terjedését sem az enyhe tél, sem ez a február végi keményebb időszak nem gátolta. Azaz további kedvező időjárási körülmények között számítanunk kell a szeptória, pirenofórás levélfoltosság, rinhospóriumos levélfoltosság megjelenésére.

búza

Kissé megfázott ez a búza a február végi hidegben – fotó: Agroinform.hu

A 2014-es sárgarozsda járvány pedig arra figyelmeztet bennünket, hogy akkor is egy enyhe tél után hűvös, esős tavasz érkezett. Összességében el lehet mondani, hogy az időjárás alakulása eddig kedvezett a kórokozók felszaporodásának, s ebbe a körbe beletartozik a lisztharmat is.

Készülni kell a repce növényvédelmére

Az őszi káposztarepce jelenleg még tőlevélrózsa állapotban van. A homokos, lazább talajokon lehet esetleg észrevenni, hogy a növények életfolyamatai lassan beindulnak.

A műtrágyaszórás – a talajállapottól függően – megindult a táblákon. Ennek optimális időpontja napjainkra esik (amikor a nappali hőmérséklet +3-5°C, de éjszakánként 0°C körül alakul, amennyiben az esőzések nem akadályozzák azt meg).

A kihelyezett sárgatálak már fogták az első betelepülő repceszár ormányos imágókat. A fogás, a tábla viszonyaitól függően változó, 2-6 db imágó/sárgatál/3 nap (homokos területen több). Érési táplálkozás nyomai még nem láthatók a növényeken, tehát még nagyon az elején vagyunk a betelepedésnek. Az előre jelzett lehűlés elhúzódó betelepedést eredményezhet, ezért a megfigyelést folyamatosan kell végezni. Védekezésre – az előbbiekben leírtak miatt – még nincs szükség. Ennek ellenére szükséges a növényvédő szer raktárak átnézése, selejtezés, rendbetétel, és a felkészülés jegyében be kell szerezni az új szezon induló szereit.

repce

A mezei pocok jól telelt, sok járat, súlyos kár – fotó: Agroinform.hu

Megviselte az ültetvényeket a fagy

A tél hatását sikerült felmérni az ültetvények egy részében. Az alma, körte, cseresznye, meggy az ültetvények többségén nem károsodott a téli fagyok következtében. Ezzel szemben a nektarin és a kajszibarack rügyeinek jelentős része károsodott a nyugati határszélen. Ez a károsodás helyenként elérte 70 %-ot is. Az ország középső részén ilyen mértékű kárt nem észleltek sem a csonthéjasoknál, sem az almatermésűeknél. Megfigyelések szerint a károsodás a kevésbé intenzív növényvédelmű és gyengébb kondíciójú ültetvényeket (növényeket) érinti.

A fagykárt szenvedett ültetvények kezelése kiemelkedő fontosságú lesz a tavaszon. A betegségek elleni védekezés mellett szerepük lesz a kötődést elősegítő lombtrágyáknak is (bór).

A lemosó permetezések továbbra is aktuálisak, az ültetvényekben áttelelő levéltetvek (zöld almalevéltetű, hamvas őszibarack levéltetű, közönséges levélpirosító levéltetű) áttelelő alakjai valamint az atkák (piros gyümölcsfa takácsatka, almalevél atka) ellen. A kórokozók közül a sztigminás levéllyukacsosodás, a blumeriellás levélfoltosság, a tafrinás levélfodrosodás, a lisztharmat, és a varasodás ellen használhatunk réz-és kén tartalmú lemosó készítményeket.

Almában a lehullott lombon áttelelt varasodás aszkospóra szóródása még várat magára. A pszeudotéciumok mikroszkópos vizsgálata során az aszkuszokban még színtelen (éretlen) aszkospórákat látni. Az idő felmelegedésével és csapadék egyidejű jelenlétével ~1-1,5 hét múlva várható az első érett spórák kiszóródása.

A szőlőültetvényekben a ügyek vizsgálata során nem figyeltek meg a téli fagytól eredő károsodást. Szőlőben a metszésen kívül egyelőre nincs teendő.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.