Október hónap időjárásának alakulásában szeptemberhez képest tovább csökken a hőmérséklet, és a nappal hossza, nő a borultság és a ködhajlam. Ezen időszakban gyakoribbak a frontátvonulások, melyek általában nem okoznak jelentősebb csapadékhullást. A napi átlaghőmérséklet a hónap eleji 13 °C-ról 7 °C-ra csökken. Az Azori-szigeteki magasnyomás fokozatosan leépül, így megnyílik a mediterrán térség áramlási mezeje, ahonnan egy-egy ciklon északabbi pályára kerülve, a Kárpát-medencében is csapadékosra fordítja az időjárást.
 
A csapadékeloszlásban nem ritkák a szélsőségek. Szárazabb októberben, csupán 1-2 mm csapadék hullik, mint 1974-ben, míg nedvesebbnél akár 150 mm is, mint 1995-ben. Az utóbbi 50 év legmelegebb októberi hőmérsékletét 1985. október 4-én mérték (29 °C), míg a leghidegebb októberi hajnal 1971. október 29-én virradt ránk (-9 °C). A csökkenés mellet megfigyelhető kisebb mértékű ingadozások a nedvesebb, illetve szárazabb időszakok előfordulásának köszönhetők.
 
Október 6-10, és 20-21, 28-29 között számíthatunk kisebb mértékű felmelegedésre. A talaj vízkészlet dinamikája pozitív előjelűvé válik. A havi párolgás általában kevesebb, mint a lehullott csapadék mennyisége a talaj kiszáradása tehát megszűnik, megkezdődik a lassú feltöltődése. A csapadék mennyisége az Alföldi területeken általában 32-37 mm között alakul. Azokban az években, mikor 20 °C fölötti hőmérsékleti értékek fordulnak elő, a nagy légköri labilitás kedvez a záporok és zivatarok kialakulásának. 1981 október 1-én Debrecenben és környékén 35 mm-nyi eső hullott egyetlen nap leforgása alatt. Az Alföld nagy részén, a hónap során átlagosan 1 zivataros nap kialakulására van esély és átlagosan 6 csapadékos napra számíthatunk.