Sajnos az idei évben a belvízképződés és a felázott talajok jelentik a legnagyobb problémát. Kötöttebb agyagosabb talajokon a vetés, a magágy előkészítés is nagy problémát jelent. Előnyös lenne, ha október napfényes és száraz lenne, így az őszi kalászosok vetése zavartalanul megtörténhetne és kellő talajnedvesség mellett a fejlődés feltételei is kedvezően alakulnának.

Október hónapunk időjárása tipikusan őszies. A napi hőmérsékletek alakulásában már nem érződik a nyárias jelleg, de még a télies jegyek is csak elvétve jelentkeznek. Szeptemberhez képest tovább csökken a hőmérséklet, és a nappal hossza, nő a borultság és a ködhajlam. A hónap átlaghőmérséklete csaknem 5 °C-kal alacsonyabb a szeptemberi értéknél. A nappalok hossza és a napmagasság is jelentősen rövidül a hónap folyamán. Az időjárás változékonyabbá válik, mint szeptemberben. Gyakoribbak a frontátvonulások, melyek általában nem okoznak jelentősebb csapadékhullást.

A napi  átlaghőmérséklet a sokéves átlag szerint hónap eleji 13 °C-ról 7 °C-ra csökken. A csökkenés mellet megfigyelhető kisebb mértékű ingadozások  a nedvesebb, illetve szárazabb időszakok előfordulásának köszönhetők.