Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnap több hullámban érkeztek a záporok, zivatarok, amelyeket egy hullámzó frontrendszer meleg- majd hidegfronti visszahullámzása gerjesztett.

A radaros csapadékintenzitás térképen jól látható, hogy mely vidékeken pusztítottak a károkozó zivatarok. A cellák gyors mozgása miatt most jelentős csapadék csak az északi, valamint a nyugati megyékben hullott.

Radaros csapadékintenzitás

Radaros csapadékintenzitás – Fotó: OMSZ

Csapadékösszeg

A Nógrád megyei Mihálygergén csaknem 40 milliméternyi eső hullott le vasárnap

A meteorológiai szolgálat automata szélmérői 121 kilométer/órás maximális széllökést is mért - ami már orkánnak számít -, és az előzetes adatok alapján ez lehet az új augusztus elsejei szélrekord. A térségben, akár ennél nagyobb széllökések is előfordulhattak - tették hozzá.

maximális szélsebesség

Automata szélmérők maximális értékei – Fotó: OMSZ

A 121 kilométer/órás széllökést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Tiszavasváriban mérték. Ezt követi a Nyíregyháza Napkor állomáson és a Veszprém megyei Kab-hegyen mért 116,6 kilométer/órás érték. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunmadarason és a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron is mértek 100 kilométer/órásnál erősebb széllökéseket.


Szélsebesség

Tombolt a szél vasárnap – Fotó: OMSZ

A meteorológiai szolgálat arról is írt a Facebook oldalán, hogy az adatok, illetve a beérkezett képek, videók alapján indokolt volt a legmagasabb szintű riasztás, figyelmeztetés kiadása. Aktuális veszélyjelzésük szerint zivatarveszély miatt jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés.

Napközben az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, jégeső és erős vagy viharos (kis eséllyel 75 kilométer/órásnál erősebb) szél kísérhet.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!