Ez nem azt jelenti, amire elsőre gondolnánk: enyhe időjárás vár ránk. Pont fordítva, ugyanis a jég csökkenése utat nyit a hideg levegő dél felé áramlása előtt. Ugyanez igaz a melegebb levegő északi irányú mozgására is.

Globális szinten jelenleg kiegyenlítődni látszanak a különbségek, ami itt helyben annyit tesz: mi is kapunk az északi sarki levegőből.

Kemény télre számítanak a meteorológusok – Fotó: pixabay

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján azt írják, hogy az eddig mért legkisebb kiterjedésű jégtakaró alakult ki a Jeges-tengeren, és a visszafagyás üteme is rendkívül lassú. Ha tartósan 15-20 fokkal magasabb a hőmérséklet az átlagnál, gyengülhet a poláris futóáramlás, ami pedig többnyire extrémebb időjárási kilengésekhez, erőteljesebb hidegbetörésekhez és meleg időszakokhoz vezethet.

A tanulmány, melyre hivatkoznak az érdekes videóanimációk mellett szemléletes grafikonokkal mutatja be a változást. Az alábbi ábrán az látható, hogy az előző évekhez képest októberben minden eddiginél lassabb ütemben nő a jég mennyisége a Jeges tengeren.

Forrás: www.severe-wether.eu

További információ az időjárási jelenségről itt érhető el.

A folyamat nincs még kellő részletességgel feltérképezve, ezért fontos figyelemmel kísérni, hogyan reagál a légkör a következő hónapokban.