Jellemzően útra borult fákhoz, megrongálódott épületekhez riasztották a tűzoltókat vasárnap a viharos időjárás miatt. Vezetékszakadások miatt 140 településen részleges vagy teljes áramkimaradások voltak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a vasárnapi viharban csaknem száz épület rongálódott meg, százhetven esetben kidőlt fák akadályozták a közúti forgalmat, kilenc esetben pedig a vasúti közlekedésben okoztak fennakadásokat, valamint több tucat helyen az elektromos vezetékek sérültek meg a viharban.


A legtöbb beavatkozás Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, de Somogy és Borsod megyében is a szokásosnál többször riasztották a tűzoltókat.

Zalaegerszegen a város hivatásos tűzoltóit egy üzemcsarnokhoz riasztották, ahol a nagy esőzés miatt szétrobbant egy vízelvezető cső, ami miatt a gyártócsarnokban 30 centiméteren állt a víz. Csatárban és Csonkahegyháton vezetékre dőlt fákat távolítottak el motoros láncfűrész használatával. Nagykanizsán egy kettétört fa lakóépületet veszélyeztetett.

Keszthely külterületén, a Fenékpuszta major közelében egy kettétört fa veszélyeztette a 76-os főút közlekedését. Zalaszentgróton pedig egy úttestre dőlt, 15 méter magas fát kellett eltávolítani. Tornyiszentmiklóson pedig villám csapott egy családi ház kéményébe, ami ledőlt és megrongálta a tetőt is.

romok a vihar után

Házra dőlt fa – Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook – Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy

Pécsett egy kétszintes családi ház tetőszerkezetét a vihar teljes egészében leszakította, a törmelékek tönkretették az ingatlan kerítését és az utcán álló több autóban kárt tettek. Tiszavárkonyban a sportcsarnok tetőszerkezetét több mint száz négyzetméteren rongálta meg a viharos erejű szél.

Nyíregyházára vasárnap délután csapott le a vihar és okozott károkat. Elsősorban útra, épületekre dőlt fák eltávolításához kértek segítséget a tűzoltóktól.

Autóra dőlt fa

Autóra borult fákat távolítanak el vihar után Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. augusztus 1-jén. MTI/Balázs Attila

Házra dőlt fa

Épületre borult fákat távolítanak el vihar után a Nyíregyházán, a Szent István utcában 2021. augusztus 1-jén. MTI/Balázs Attila

Dövényben villámcsapás miatt gyulladt ki egy családi ház tetőszerkezete. A teljes terjedelmében lángoló tetőt az aggteleki és a kazincbarcikai hivatásos tűzoltók oltották el.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!