A szeptemberi meleg, száraz időjárás kedvezett a kukorica és a napraforgó érési folyamatainak. Utóbbi növény betakarításával már sok helyen végeztek, és a kukorica is a teljes érés fenológiai fázisában jár, egyre többfelé kezdik meg a betakarítását – írja az OMSZ agrármeteorológiai jelentése.

Optimális volt az idő a most érő gyümölcsök számára is a megfelelő íz- és zamatanyagok kialakulásához. Folyamatban van az alma és a körte szedése, és a szüret is.

5 napos csapadékösszeg 2020. szeptember 27-ig (mm)

A repce számára azonban komoly kihívást jelentett, hogy az augusztus végén, szeptember elején még jó talajnedvességi viszonyok közt elvetett magok a kelés után egyre kevesebb nedvességet találtak a talajban, a növény fejlődését különösen az Alföldön nehezítette a vízhiány, és arrafelé további csapadékra van szüksége a hiányosan, gyengén kelt állományoknak. Az őszi kalászosok vetését megelőző talaj előkészítő munkákat szintén megnehezítette a szeptemberi szárazság. A jó magágy készítéséhez nagy szükség van még az esőre.

A héten folytatódik a változékony, nagyrészt hűvös, többfelé csapadékos időjárás. Gyakran lesz erősen felhős az ég, hosszabb napos időszakokra főként a Dunántúlon lehet számítani. Kedden átmenetileg csökken a csapadékhajlam, és csak elszórtan valószínű eső, zápor előfordulása.

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, majd késő délután határozott felhőzetcsökkenés veszi kezdetét. Elszórtan alakulhat ki eső, zápor, délelőtt, kora délután a Tiszántúlon, északkeleten néhol zivatar sem kizárt. Az északnyugati, nyugati szél időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16, 21 fok között valószínű.

Szerdán északkelet felől ismét egyre többfelé ered el az eső, de csak a Dunától keletre eső területeken, és csütörtökön is az ország keleti felén kell esőre, záporokra számítani. Pénteken csak szórványosan, majd szombat estétől nyugat felől ismét sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar.

Összességében a héten a Dunántúlon 10-25 mm, az ország keleti felén 20-50 mm csapadék valószínű, északkeleten ennél több is eshet. Továbbra is gyakran lesz szeles az idő. A hét első felében főként a Dunántúlon élénkül, illetve erősödik meg a légmozgás, majd péntektől országszerte élénk, szombaton erős, helyenként viharos lesz a délies szél.

A hőmérséklet a hét első felében nem emelkedik számottevően, a 6-13 fokos reggelek után napközben 17-22 fokig melegszik a levegő, a naposabb nyugati tájakon várható melegebb, északkeleten hűvösebb idő. A jelenlegi számítások szerint szombaton erőteljes déli áramlással átmenetileg visszatér a meleg, és az Alföldön 25 fok fölé melegszik a levegő, de vasárnaptól ismét lehűlésre van kilátás.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az Agrováció Kft.

Indexkép: Liza Agrophoto