A közlemény szerint a kutatások alapján pontos kép kapható majd a klímaváltozásnak a régió ökoszisztémáját érintő hatásairól, illetve a változás kiküszöbölésére alkalmazható adaptációs eszközökről.

A magyar szakemberek vezetésével 2012 januárjában indult nagyszabású projekt keretein belül nemzetközi kutatócsoport vizsgálta a régióban lévő felszíni és felszín alatti vizek, a füves, vizes területek, erdők és az ezekre épülő gazdasági szolgáltatások - például erdőgazdálkodás, turizmus, mezőgazdaság - sérülékenységét az éghajlatváltozás várható hatásaival szemben. Az eredmények felhasználásával kétszáznál több nemzetközi és magyar szakértő bevonásával készül el a javaslat, amelynek alapján szakpolitikai intézkedésekkel is elősegíthetik a törvényhozók az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodást.

Illusztráció: Országos Erdészeti Egyesület

A nemrégiben elfogadott SR2 és SR4 kutatási modul vizsgálati fókuszában az erdős területek erőforráskészlete és a régióban már alkalmazott adaptációs intézkedések utólagos értékelése állt. A kutatások során kiderült, hogy a Kárpátok térségének egyik országa sem tudott még hatékony adaptációs eszközöket kifejleszteni a klímaváltozás hatásai ellen.

Az integrált "sérülékenységvizsgálat" a Kárpátokban lévő erdőket különböző kategóriákba osztotta. Ez a jövőben segítséget jelent az adott területen gazdálkodó erdőgazdaságoknak és nemzeti parkoknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás kialakításában.