Az elmúlt héten északnyugaton és Somogyban 0,5-5 mm közötti, a középső országrészben 5-20 mm közötti, a Hatvan – Szolnok – Orosháza vonaltól északkeletre pedig sokfelé 20-30 mm közötti csapadék hullott. Így a talajok felső 20 cm-es rétege a Dunántúlon sokfelé továbbra is igen száraz maradt, az ország keleti felén és a Dunántúl délkeleti részén viszont javult a helyzet. A felső 50 cm talajnedvessége is csak foltokban van a kritikus 40% alatt, de még mindig nagy területre kiterjedően nem éri el az 50%-ot. A nagyrészt vasárnap hullott esőnek idő kell a mélyebb rétegekbe való leszivárgáshoz. A telítettséghez képesti vízhiány a felső 1 méteres rétegben továbbra is igen magas, általában 60 és 110 mm közötti. Tehát a hétfő reggelig lehullott csapadék igen jól jött, de további esőkre lenne szükség a talajok átnedvesítéséhez, a növények ideális fejlődéséhez.

időjárás

Jön még eső, de nagyon szeszélyes eloszlásban – fotó: István Erik

Ma éjjel jobbára erősen felhős vagy borult idő várható, de a középső és keleti országrészben kevésbé felhős időszakok is lehetnek. Az ország déli felében szórványosan valószínű eső, zápor. A Dunántúlon élénk, néhol erős lesz az északias szél. A hőmérséklet hajnalban jellemzően 5, 10 fok között alakul.

Kedden erősen felhős vagy borult égre számíthatunk, de elsősorban az ország keleti felében időszakosan csökkenhet a felhőzet mennyisége. Többfelé várható csapadék: zömében eső, zápor, de a Dunától keletre helyenként zivatarok is kialakulhatnak. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű.

Az előttünk álló héten is folytatódik a változékony időjárás. Kedden főként az ország középső és keleti részén többfelé alakulnak ki záporok, néhol zivatarok. Szerdán és csütörtökön átmenetileg csökken a csapadékhajlam, ekkor csak kevés helyen valószínű eső, zápor. A jelenlegi számítások szerint a hétvégére ismét csapadékos időre van kilátás, péntektől sokfelé lehetnek esők, záporok, zivatarok. A héten tovább csökken a csapadékhiány, összességében akár 20 és 50 mm közötti mennyiség is eshet, de ennek jelentős része vasárnapra ígérkezik, az akkori mennyiség pedig egyelőre még elég bizonytalan.

A szél több napon is megélénkül, illetve megerősödik. A múlt hetihez hasonló nyárias idő egyelőre nem tér vissza. A hőmérséklet a legmelegebb órákban jellemzően 15 és 20 fok között alakul, kedden várható ennél kicsit hűvösebb, csütörtökön és pénteken pedig kissé melegebb. A minimumok általában 5 és 10 fok között alakulnak. Vasárnaptól több fokos lehűlésre van kilátás. Az 5 cm-es talajhőmérséklet nem változik számottevően a héten, maradnak a 12-15 fok körüli értékek.

Az őszi és tavaszi vetésű szántóföldi növények számára egyaránt nagy szükség van a csapadékra ebben az időszakban. Az időjárás, főként a csapadék területi eloszlása alapján meglehetősen nagy különbségek alakultak ki az országban, de általánosságban az mondható el, hogy az őszi kalászosok a szárbaszökkenés állapotában vannak, a tavasziaknál pedig a bokrosodás kezdődik. A repce virágzása az Alföldön már a végéhez közelít. A napraforgó és a kukorica vetésével jól haladnak, már kisorolt táblák is megjelentek. Az alma és a körte elvirágzásával a gyümölcsfák virágzása véget ért. A csapadékos idő nem csak haszonnövényeink fejlődésére, hanem a gyomok növekedésére, a kártevők elszaporodására és a különböző növénybetegségek elterjedésére is kedvezően hat.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.