Kedd

A hétfőn átvonult front felhőzete a Tiszántúlt is elhagyja, kiderül az ég, majd a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Napközben több helyen kialakulhat eső, záporeső, az északkeleti, északnyugati megyékben helyenként zivatar is előfordulhat. Megélénkül, többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél, majd északira fordul. Zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul, keleten, délkeleten melegebb lesz, mint az északi országrészben.

Szerda

Többfelé fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Gomolyfelhőkre elsősorban a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén lehet számítani. Hosszabb ideig tartó napsütés az északnyugati, északi megyékben valószínű. Helyenként előfordulhat zápor, viszont többfelé élénk, néhol erős lökések kísérik az északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 15, a nappali hőmérséklet csúcsértéke 20 és 25 fok között várható.

Csütörtök

Az ország nagy részén többórás napsütés valószínű fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd a délutáni, esti órákban északnyugat felől egy hidegfront érkezhet. Napközben az ország nagy részén még nem várható számottevő csapadék, csak néhol alakulhat ki zápor. A késő délutáni, esti óráktól viszont nyugat, északnyugat felől egyre több helyen eleredhet az eső, záporeső, egy-egy zivatar is előfordulhat. A nyugati, északnyugati szelet nagy területen élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Agrometeorológia

A múlt hét második felében még visszatért a meleg, de már nem forró időjárás, csapadék azonban sehol sem esett az országban, így északon is sokat száradtak a hét elején még sáros talajok, a déli, délkeleti tájakon pedig tovább fokozódott az aszály. Hétfő reggelre újabb hidegfront érkezett, melynek csapadékzónája eleinte az északi országrészt és a Dunántúlt öntözi, estétől azonban a déli és keleti tájak is kapnak a nedvességből. Bár ez a csapadék a kukoricának már későn, de a repce vetéséhez még épp időben érkezik, és a hét közepi szárazabb idő után a hét második felében utánpótlása is várható.

A mögöttünk álló hét elején egy erős hidegfront vetett véget a megelőző időszak igen meleg időjárásának. Kedden kora délutánra 10-17 fokkal esett vissza a hőmérséklet az egy nappal korábbihoz képest, és a hét közepén a hajnalok is igen csípősen, sokfelé 10 foknál is hidegebben alakultak. A fronthoz kapcsolódó csapadék a Dunántúlon és a keleti országrész északi felén többfelé meghaladta a 10 mm-t, sőt, az Északi-középhegység térségében és a Székesfehérvár – Budapest vonal mentén 20-60 mm-t mérhettünk, az Alföld déli, délkeleti tájain azonban ezúttal sem esett semmi vagy csak jelentéktelen mennyiség. Szerdától vasárnapig országszerte visszatért a száraz időjárás.

Csapadékösszeg

10 napos csapadékösszeg 2021. augusztus 22-ig (mm) – Fotó: OMSZ

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege csak foltokban, főként északon haladja meg a sokéves átlagot, az ország déli kétharmadának jelentős részén a 30 mm-nél is több az átlaghoz képesti hiány, de helyenként 50 mm-t is meghaladja a negatív eltérés.

Csapadékhiány

30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 22-én (mm) –  Fotó: OMSZ

A csapadék egyenetlen eloszlásának megfelelően a talajok is északon és nyugaton tartalmaznak több nedvességet, ott a felszín közeli réteg jó vízellátottságúnak mondható, az Északi-középhegység térségében, még a középső talajréteg is kellő nedvességet tartalmaz. Ezzel szemben az Alföld jelentős részén kritikusan száraz a talaj teljes felső egy méteres rétege, és a Dunántúl délkeleti és középső tájain is csak a felszín közelében van némi nedvesség.

Talajnedvesség 0-20

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2021. augusztus 22-én (%) –  Fotó: OMSZ

Talajnedvesség 0-50

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső fél méteres rétegében 2021. augusztus 22-én (%)  – Fotó: OMSZ

Talajnedvesség 0-100

Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában a talaj felső egy méteres rétegében 2021. augusztus 22-én (%) – Fotó: OMSZ

Nagy hőség a hét második felében már nem szárította tovább a talajokat, bár csütörtöktől melegedni kezdett az idő, és vasárnap a maximum értékek elérték a 28-33 fokot. Éjszakánként viszont a melegedés ellenére is sokfelé hűlt 15 fok alá a levegő, így a napi átlaghőmérsékletek 1-3 fokkal az ilyenkor megszokott értékek alatt alakultak.

Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 22-én (Celsius fok)

Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2021. augusztus 22-én (Celsius fok) – Fotó: OMSZ

A kukorica állapotában igen nagy különbségek alakultak ki attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület az elmúlt hetek során. Júliusban és augusztusban is 100-100 mm csapadék lenne az optimális egy átlagosan esős június után. Ez júliusban az országnak csak igen kis hányadán valósult meg, ráadásul egy nagyon száraz június után még nagyobb mennyiségre lett volna szükség. Az északi országrész kivételével az augusztus is szárazabb az ideális helyzethez képest, a növények sokat szenvedtek a vízhiánytól.

A napraforgó és a kukorica az érés különböző szakaszában jár. A szárazabb területeken öntözés hiányában helyenként derékig érő, elöregedett kukorica is van. Miskolc térségében, ahol augusztusban megfelelő mennyiségű csapadék hullott, van erősebb, szép csöveket hozó, tejes érésben lévő állomány, és gyengén fejlett, ritka, alacsony, kis csövű tábla is. A napraforgó az északi országrészben nincs felsülve, szép tányérokat látni, délen viszont ez a növény is megszenvedi a szárazságot. Mai tudásunk alapján az országrészek között nagy különbségek várhatók a termésátlagokban, zömében átlag alatti értékekkel, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A lassan aktuálissá váló repcevetéshez igen jól jön az e heti csapadékosabb idő, ami megfelelő nedvességet biztosít a talajban a magágy előkészítéshez.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Indexkép: pixabay.com