Ilyen időben mindenki rohan, megy a kapkodás – az ország számos területén máris késésben vagyunk a tavaszi munkákkal. Fontos, hogy mindig vigyázzunk a magunk- és környezetünk testi épségére, biztonságára!

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Éjszaka nyugat felől megvastagszik, majd hajnaltól csökken a felhőzet, szórványosan várható eső. Kedden eleinte kevés lesz a felhő, több órára kisüt a nap, majd erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és többfelé valószínű zápor, elsősorban keleten helyenként zivatar is lehet.

Hétfőn a déli, délnyugati szél az Alpokalján és a Kisalföldön megélénkül.

Kedden a szél a Dunántúlon északnyugatira, északira fordul, megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 9 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 20 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában:

Szárazföldünk nyugati területei fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontrendszer mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, a ciklonrendszer hátoldalán pedig záporok, Izlandon hózáporok fordulnak elő.

Szintén ciklonok és frontjaik okoznak felhős, többfelé csapadékos időt kontinensünk keleti tájai fölött. Ugyanakkor a két alacsonynyomású rendszer között az Ural északi részétől a Keleti-Kárpátokon át egészen a Balkán-félszigetig anticiklon húzódik. Területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu megújult Időjárás rovatában!

Időjárás rovatunkat az Auditker Kft. támogatja.

A legmagasabb nappali hőmérséklet még mindig sokfelé elmarad az ilyenkor megszokottól, Észak- és Kelet-Európában többnyire 3 és 11, másutt 12 és 18 fok között alakul, csak a Pireneusi-félsziget déli részén mérnek melegebbet, ott a délutáni órákra 20, 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé a fent említett ciklonrendszer előoldalán nyugat felől eleinte nedves, enyhe, majd kissé hűvösebb, szárazabb, labilisabb léghullámok érkeznek.