Magyarország

Hétfőre virradóra lángra kapott a növényzet a Balaton-felvidék egyik legismertebb látványosságánál, a Kőtengernél.

Németország

Erdőtűz pusztít két hete Németország keleti részén fekvő Szász Svájc Nemzeti Parkban (Nationalpark Sächsische Schweiz) több műszakban összesen 800 tűzoltó küzd a lángokkal, amelyek július 23-án csaptak fel először, amikor a határ túloldalán fekvő Cseh Svájc Nemzeti Parkban (Národní park České ©výcarsko) keletkezett erdőtűz német területre terjedt.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb aszályától szenvedő vidéken ásóval, kapával igyekeznek feltárni a tűzfészkeket a száraz, kemény talajban. A sziklás és meredek területen nem lehet földgépeket használni, túl nagy a veszély, hogy szikra keletkezik, ha kőbe ütköznek – idézték német hírportálok Thomas Kunzot, a védekezés vezetőjét.

Az erdőtűz 150 hektáron pusztít a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

Olaszország

Tizenhat olaszországi városban – Bolzanoban, Bresciaban, Campobassoban, Firenzében, Frosinoneben, Latinaba, Milánóban, Palermóban, Perugiaban, Rietiben, Rómában, Torinóban, Triesztben, Velencében, Veronában és Viterbóban – hőségriadót rendeltek el a rendkívüli forróság miatt.

A legmelegebbet, 40 fok feletti hőmérsékletet az umbriai Perugiában, Rómában és a szicíliai Palermóban várják. Ugyanakkor az előrejelzések alapján heves viharokra is számítani kell.

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban hétfőn ismét több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

A legrosszabb a helyzet Chicago két repülőterén, a Midway és O'Hara légikikötőben. A várost vasárnap heves esőzések érték, a hatóságok villámárvizekre adtak ki figyelmeztetést.

Az elmúlt napok viharai a fővárost, Washingtont és környékét is sújtották. Csütörtökön Washington belvárosában, a Fehér Ház közelében a Lafayette Parkot érte villámcsapás, hárman meghaltak, köztük egy idős házaspár Wisconsinból, aki házassági évfordulóját megünnepelni utazott a fővárosba. Egy embert súlyos sérülésekkel még mindig kórházban ápolnak.

Dél-Korea

Hatalmas vihar csapott le Szöulra. Az özönvízszerű esőzés miatt legalább heten meghaltak, az utcák többhelyen folyókká váltak, a járművek elsüllyedtek. A helyi katasztrófavédelm nagy erőkkel dolgozik a helyreállítási munkákon, azonban az előrejelzések szerint további hatalmas esőzések várhatók.