Ma éjjel általában derült vagy kissé felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, ugyanakkor a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hűvösebb lesz a hajnal.

Pénteken a megnövekvő fátyolfelhőzet és a kevés gomolyfelhő mellett szűrt napsütésre számíthatunk. Mindazonáltal az esti órákban az északkeleti határ közelében egy-egy futó zápor kialakulhat. A nyugatira, északnyugatira forduló szél az ország északi felében megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

A következő napokban változékonyabbra fordul időjárásunk. Vasárnap és kedden várható egy-egy hidegfront, mely többfelé okozhat vasárnap zivatarokat (akár hevesebbeket is), majd inkább csak eső, zápor várható. Területi átlagban 2-10 mm csapadék hullhat a jövő hét közepéig, ettől több délnyugaton eshet. A talaj fölső rétegének száradásával mérséklődött a párolgás üteme, a talaj vízkészletének változása egál közelében lehet területi átlagban egy hét alatt.

Bár hosszúak a nappalok, a több felhő miatt az eddigieknél kevesebb lesz a növények számára fontos napsütés. A hétvégi meleg után északnyugati áramlással meglehetősen hűvös léghullámok érkeznek fölénk, így jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés: a hét közepén már csak 21-26 fokos maximális hőmérsékletre számíthatunk. A hőösszeg a jövő hét végére délkeleten már a 850 foknapot is meghaladhatja majd.

időjárás

Jön a hidegfront, de nem marad sokáig – fotó: Agroinform.hu

Vasárnap és kedden érkezik fölénk nedvesebb levegő, a páratartalom akkor a nappali órákban is magas lehet. A többi napon a legmelegebb órákban jellemzően 40 % alá csökken. Meglehetősen szeles napok előtt állunk: bár viharos szél csak zivatarok környezetében valószínű, de napközben nagy területen megerősödik a légmozgás. Tartós csapadék, nedves idő tehát nem valószínű, a csapadékosabb napok után érkező száraz időben gyorsan szárad majd minden.

A napraforgó és a kukorica fejlődése a meleg időben gyors, többnyire optimálisak a körülmények. Azonban főleg a Dunántúl egyes vidékein már csapadékhiány kezd kialakulni. A kalászos növények és az őszi káposztarepce az érés fenológiai fázisában van, sokfelé már elkezdődött az aratás. Ezekre a növényekre innentől kezdve egészen a betakarítás végéig meleg, száraz idő lenne az ideális.

Aktuális időjárás-előrejelzésünket 24 órás, 5 és 30 napos, valamint település szerinti bontásban, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt megtalálja az Agroinform.hu Időjárás rovatában!

Az időjárás rovat főtámogatója a Kaposflex Kft., támogatója az ICL Specialty Fertilizers.